Allt färre har högre utbildning än föräldrarna

HÖGSKOLAN2016-02-10

Det blir allt färre som har högre utbildning än sina föräldrar, visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Bara var fjärde i åldern 30-34 år har högre utbildning än någon av föräldrarna.

Tidigare var det vanligt att människor gjorde en klassresa genom att skaffa sig högre utbildning än båda sina föräldrar, konstaterar SCB i ett pressmeddelande. Mer än varannan av dem födda före 1960 skaffade högre utbildning än den förälder som hade högst utbildning. Trenden pekar mot att det snart är lika vanligt att ha lägre utbildning som att ha högre utbildning än den förälder som har högst utbildning, skriver SCB.

Bland 40-talisterna valde mindre än var tionde att skaffa en lägre utbildning än den bäst utbildade föräldern. Bland dem som föddes 1985-89 är det närmare var fjärde som har en lägre utbildning.

Det finns fortfarande ett samband mellan studietraditionen i hemmet och barnens utbildning. I hem där båda föräldrarna har en eftergymnasial utbildning väljer åtta av tio barn också högre studier. Om båda föräldrarna har gymnasieutbildning går häften så många av barnen, fyra av tio, vidare till högre studier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA