Allt färre i svenska fängelser

KRIMINALVÅRDEN2015-05-27

Antalet nyintagna i svenska fängelser har minskat med 42 procent jämfört med för 25 år sedan. Förra året nåddes det lägsta antalet nyintagna i modern tid, enligt Kriminalvårdens statistik.

Antalet nyintagna klienter i fängelserna har inte varit så lågt sedan 1950-talet. Under förra året var antalet nyintagna 8 943 personer. För 25 år sedan, 1989, var de fler än 15 000. Sedan år 2009 har också det totala antalet intagna minskat kontinuerligt. En genomsnittlig dag under 2014 fanns 4 319 intagna i Kriminalvården, att jämföra med 5 486 år 2009.

”Minskningen av antalet klienter i anstalt är genomgående inom samtliga huvudbrott, och framförallt inom rattfylleri och våldsbrott. Vi kan även se en utveckling av kortare strafftider, särskilt inom narkotikabrott”, säger Johanna Hallin, chef för Kriminalvårdens statistiksektion, i ett pressmeddelande.

Också inom frivården har antalet nya klienter minskat. Under 2014 var de 6 405, det lägsta antalet sedan 2001.

De vanligaste brotten som leder till fängelsestraff eller frivård är narkotikabrott och smuggling. Men strafftiderna för narkotikabrott och smuggling har nästan halverats under den senaste tioårsperioden, konstaterar Kriminalvården.

”En stor förklaring till minskningen och de kortare strafftiderna är den förändrade praxisen från Högsta domstolen, som handlar om att samtliga omständigheter i det enskilda fallet ska beaktas vid dömande och påföljdsval i narkotikamål”, säger Johanna Hallin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA