Allvarlig JO-kritik mot Kronofogden

KRONOFOGDEN2018-10-29

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kronofogden för att myndigheten betalat ut pengar till den som var satt i skuld i stället för till den som hade rätt till pengarna. Slarvet ledde till att utbetalningen försenades med fem månader.

JO har tidigare vid flera tillfällen kritiserat Kronofogdemyndigheten för att ha betalat ut pengar till fel person och nu konstaterar JO att det har inträffat igen. Enligt JO förtjänar myndigheten allvarlig kritik för att ha betalat ut pengar till gäldenären i stället för till borgenären, dröjt mer än fem månader med att betala ut pengarna till rätt person efter att felet upptäcktes och dessutom brustit i sitt bemötande av borgenären.

En person utsattes för ett brott och fick rätt till skadestånd av den som dömdes för brottet. Därför mätte Kronofogden ut och sålde den dömdes bil. Sedan utmätningsbeslutet vunnit laga kraft skulle den del av försäljningssumman som motsvarade skadeståndet betalats ut till den brottsutsatte, men pengarna betalades i stället ut till den dömde.

Enligt anmälaren blev borgenären dessutom illa bemött av en medarbetare vid Kronofogden och fick felaktig information från myndigheten. Ett av hans e-postmeddelanden hade raderats av myndigheten. Han fick också information om att han kunde rikta ett skadeståndsanspråk mot Kronofogden i stället för mot gäldenären. Det skedde och han fick sina pengar fem månader efter att bilen såldes.

Kronofogdens redovisningsskyldighet försvinner inte för att Kronofogdemyndigheten betalar ut pengar till fel person eller slarvar bort pengarna på något annat sätt, påpekar JO i sitt beslut. När myndigheten fick reda på att pengarna gått till fel person borde myndigheten omedelbart ha betalat ut pengarna till honom, konstaterar JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA