Ambassadanställd lämnade ut hemlig uppgift

UTRIKESFÖRVALTNINGEN2019-02-12

En lokalanställd vid den svenska ambassaden i Teheran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om ett asylsökande par i Sverige, uppger SVT. Händelsen har utretts av utrikesdepartementet.

Paret i Iran funderade över hur de skulle agera för att kunna resa till Sverige och besöka sin dotter. När de ringde till ambassaden fick handläggaren genom datasystemet fram uppgifter om att dottern och hennes man var registrerade som asylsökande i Sverige och berättade det i telefon.

Nu oroar sig paret i Sverige för att också andra känsliga uppgifter ska kunna komma i orätta händer, skriver SVT.

”Hur är det möjligt att någon kan kontakta en svensk ambassad och få information om att någon söker asyl?”, frågade pappan. Dottern hade sökt asyl utan familjens vetskap och vistats i Sverige det senaste året.

Migrationsverket uppger i asylansökningsprocessen att uppgifterna är sekretessbelagda och att alla inblandade har tystnadsplikt. Enligt myndigheten är systemet vattentätt. Ändå kunde en ambassadanställd i Teheran inte bara se att paret sökt asyl, utan också berätta om det, konstaterar SVT. 

Utrikesdepartementets egen utredning visade att den anställde i Iran var övertygad om att uppgifterna i systemet var offentliga. Hen visste inte om att uppgifter om asylansökan inte får lämnas ut.

”Den medarbetare som detta gäller trodde att alla uppgifter som visades i den aktuella skärmbilden var uppenbart offentliga uppgifter”, skriver utrikesdepartementet i ett mejl till de asylsökandes offentliga biträde.

SVT uppger att utrikesdepartementet tillsammans med Migrationsverket nu ser över över vilken information som ska finnas tillgänglig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA