Ändrade regler för uppehållstillstånd

NYHET2005-01-20

Tidsbegränsat uppehållstillstånd för asylsökande i två år med viss möjlighet till förlängning. Det föreslår Dokumentationslöshetsutredningen för dem som saknar ID-handlingar.

– Nyckelord i sammanhanget är samarbete, samarbete mellan den asylsökande och myndighet för att få fram saknade ID-handlingar, betonade regeringens utredare Hans Emanuelsson. idag vid en presskonferens.

Enligt honom blir antalet asylsökande som saknar ID-handlingar och som söker sig till Sverige stadigt fler. Under de senaste decennierna har de ökat från drygt 30 procent av alla sökande till 93 procent idag.

Utredningens örslag är i korthet:

  • uppehållstillstånd i två år. Förutsättningen är att den asylsökande aktivt samverkar med Migrationsverket för att få fram ID-handlingar.
  • fortsatt aktivt samarbete asylsökande–myndighet. Om det då visar sig att ansökan vilar på fel grund tas ställning till det. I undantagsfall och om synnerliga skäl finns – till exempel att prognosen är god att få fram handlingar så småningom – kan uppehållstillståndet förlängas i ytterligare två år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA