Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Andres Lokko: Aldrig en Londonpappa med barnvagn

Jag förstår fortfarande inte hur mina vänner i London, många av dem med väldigt irreguljära inkomster, ens vågade skaffa familj.

Pow! Plötsligt förändras gatubilden och man ser helt andra saker än tidigare.

Jag blev pappa för första gången i mitten av januari. Under hela graviditeten bodde jag fortfarande i London, staden som var mitt hem i över sex år.

Jag hade inte ens märkt barnvagnarna förut. Nu var de det enda jag kunde se. Och 99 procent av dem drogs av kvinnor.

När jag åt frukost eller lunch på mitt lokala fik i Notting Hill så var där bara mammor vart jag än vände blicken. Ensamma mammor, mammor med en annan mamma eller mammor i stora klungor.

Men aldrig en enda ynka pappa.

Möjligen såg jag en och annan pappa med babybjörn på magen någon lördag eller söndag. Då var jag övertygad om att det rörde sig om en skandinavisk familj på semester.

Bland alla de brittiska vänner som under mina Londonår har skaffat barn har – med ett enda undantag – kvinnorna automatiskt tagit ledigt från jobbet för att bli heltidsmammor.

Som hyfsat modern svensk har det här känts väldigt främmande.

Anledningarna var nämligen väldigt sällan ekonomiska. Flera av de nyblivna mammorna i min bekantskapskrets tjänar betydligt mer än sina män. Men de flesta såg bara frågande på mig när jag lite försiktigt tog upp ämnet.

Som om det vore en självklarhet.

Sakta men säkert lärde jag mig alltmer om svårigheterna med att ha barn i London.

Hur få stationer i det uråldriga tunnelbanenätet som har hiss eller ens en rulltrappa. Men också hur brittiska fäder bara hade rätt till tio dagars betald föräldraledighet.

Det förklarade förstås en hel del. Och trots att reglerna – tack vare EU – håller på att förändras tar det betydligt längre tid att förändra invanda mönster.

Fast den största chocken var nog att en förskoleplats i London kostar tjugo till tjugofem gånger mer än i Sverige.

Jag förstår fortfarande inte hur mina vänner, många av dem med väldigt irreguljära inkomster, ens vågade skaffa familj.

Tack vare dessa obegripliga barnomsorgspriser möts de fattigaste och de rikaste i Storbritanniens största städer. Där mödrarna från den övre medelklassen väljer att vara hemma med sina barn för att de kan och har råd, tvingas arbetarklassens kvinnor vara det för att de inte har något alternativ.

När jag flyttade tillbaka till Sverige möttes jag av en radikalt annorlunda gatubild. Här är ju män med barnvagnar sedan länge en självklarhet. Men efter alla dessa år i ett så mycket mer renodlat kapitalistiskt samhälle kunde jag knappt dölja stoltheten över hur mycket längre vi kommit i jämställdhetsfrågor.

Jag hade nästan glömt det tills jag själv kunde se mig drabbas av alternativet.

Mycket av det vi tar för givet, har vant oss med och knappt tänker på saknar fortfarande motstycke ens i många väst­­europeiska länder.

Att komma tillbaka till Stockholm kändes verkligen som att lämna det sena femtiotalet och återvända till vår tid.

 

Andres Lokko är journalist och manusförfattare

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.