Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Andres Lokko: Aldrig en Londonpappa med barnvagn

Jag förstår fortfarande inte hur mina vänner i London, många av dem med väldigt irreguljära inkomster, ens vågade skaffa familj.

Pow! Plötsligt förändras gatubilden och man ser helt andra saker än tidigare.

Jag blev pappa för första gången i mitten av januari. Under hela graviditeten bodde jag fortfarande i London, staden som var mitt hem i över sex år.

Jag hade inte ens märkt barnvagnarna förut. Nu var de det enda jag kunde se. Och 99 procent av dem drogs av kvinnor.

När jag åt frukost eller lunch på mitt lokala fik i Notting Hill så var där bara mammor vart jag än vände blicken. Ensamma mammor, mammor med en annan mamma eller mammor i stora klungor.

Men aldrig en enda ynka pappa.

Möjligen såg jag en och annan pappa med babybjörn på magen någon lördag eller söndag. Då var jag övertygad om att det rörde sig om en skandinavisk familj på semester.

Bland alla de brittiska vänner som under mina Londonår har skaffat barn har – med ett enda undantag – kvinnorna automatiskt tagit ledigt från jobbet för att bli heltidsmammor.

Som hyfsat modern svensk har det här känts väldigt främmande.

Anledningarna var nämligen väldigt sällan ekonomiska. Flera av de nyblivna mammorna i min bekantskapskrets tjänar betydligt mer än sina män. Men de flesta såg bara frågande på mig när jag lite försiktigt tog upp ämnet.

Som om det vore en självklarhet.

Sakta men säkert lärde jag mig alltmer om svårigheterna med att ha barn i London.

Hur få stationer i det uråldriga tunnelbanenätet som har hiss eller ens en rulltrappa. Men också hur brittiska fäder bara hade rätt till tio dagars betald föräldraledighet.

Det förklarade förstås en hel del. Och trots att reglerna – tack vare EU – håller på att förändras tar det betydligt längre tid att förändra invanda mönster.

Fast den största chocken var nog att en förskoleplats i London kostar tjugo till tjugofem gånger mer än i Sverige.

Jag förstår fortfarande inte hur mina vänner, många av dem med väldigt irreguljära inkomster, ens vågade skaffa familj.

Tack vare dessa obegripliga barnomsorgspriser möts de fattigaste och de rikaste i Storbritanniens största städer. Där mödrarna från den övre medelklassen väljer att vara hemma med sina barn för att de kan och har råd, tvingas arbetarklassens kvinnor vara det för att de inte har något alternativ.

När jag flyttade tillbaka till Sverige möttes jag av en radikalt annorlunda gatubild. Här är ju män med barnvagnar sedan länge en självklarhet. Men efter alla dessa år i ett så mycket mer renodlat kapitalistiskt samhälle kunde jag knappt dölja stoltheten över hur mycket längre vi kommit i jämställdhetsfrågor.

Jag hade nästan glömt det tills jag själv kunde se mig drabbas av alternativet.

Mycket av det vi tar för givet, har vant oss med och knappt tänker på saknar fortfarande motstycke ens i många väst­­europeiska länder.

Att komma tillbaka till Stockholm kändes verkligen som att lämna det sena femtiotalet och återvända till vår tid.

 

Andres Lokko är journalist och manusförfattare

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.