"Anmäl och dokumentera skadan"

ARBETET2005-05-31

– Den som har fått en skada i arbetet ska anmäla det. Börja med att vända dig till det lokala facket.Det säger Marguerite Toll, som handlägger de här ärendena på STs förbundskansli.

Avgörande för om man ska lyckas vinna mot Försäkringskassan är att ha en utförlig dokumentation. Se till att dina besvär journalförs när du går till läkaren. Berätta för skyddsombudet att du har besvär, begär att få en annan stol, att få ett höj- och sänkbart skrivbord. Utnyttja dina friskvårdstimmar, om du har sådana i ditt avtal.

Se till att det dokumenteras, att det finns handlingar som kan visa att du fått besvären av ditt jobb. Gå till doktorn i tid.

Att tiga och lida försämrar dina chanser – både att bromsa besvären och att få arbetsskadan godkänd i rätten.

– Läkarintygen är jätteviktiga. Rättsläget är sådant att man har mikroskopiska chanser att få rätt om man inte har starka läkarintyg, när vi talar om den här gruppen som drabbas av belastningsskador i axlar och nacke och som nästan alltid är kvinnor, säger Marguerite Toll.

Starka läkarintyg

Blankett för anmälan om arbetsskada finns hos arbetsgivaren och på www.forsakringskassan.se. Arbetsgivaren och skyddsombudet ska skriva under. Vägrar arbetsgivaren skriva under skickar man in blanketten ändå till Försäkringskassan.

Marita Eriksson vann mot Försäkringskassan tack vare sina starka läkarutlåtanden. De flesta som söker hjälp av facket för att få sina besvär godkända som arbetsskador har inte den dokumentationen.

Det är också ovanligt att Försäkringskassan inte får prövningstillstånd i kammarrätten. I 75 procent av fallen där kassan förlorat i länsrätten beviljas prövningstillstånd – men bara 5 procent av de arbetstagare som förlorat i första instans får möjlighet att gå vidare.

Den som inte lyckas få arbetsskadan godkänd är hänvisad till sjukersättning och sjukpension. Och de ekonomiska villkoren blir då helt annorlunda än om man får livränta, som Marita
Eriksson.

Marguerite Toll
Marguerite Toll

LAGEN OM ARBETSSKADA

För att få livränta krävs att sjukdomen bedöms som en arbetsskada. Lagen gör undantag för om hälsotillståndet beror på psykiska eller psykosomatiska besvär, som t ex vantrivsel med arbetsuppgifter eller arbetskamrater, bristande uppskattning eller tvister om arbetet. Skadan eller sjukdomen måste bero på inverkan i arbetet för att godkännas som arbetsskada.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA