Anställd misshandlad vid ungdomshem

SIS2010-06-23

När personal på Bärby ungdomshem skulle säga åt ungdomarna att vara tysta och sova urartade situationen. En anställd fick en spark i huvudet så att han förlorade medvetandet.

Ännu en allvarlig händelse har inträffat på Bärby ungdomshem i Upplands Väsby. Strax före klockan två på natten 15 juni försökte personal tysta de intagna ungdomarna. Enligt en anmälan uppstod då en våldsam sammandrabbning. En anställd fick en spark i huvudet så att han förlorade medvetandet, och när han väl låg avsvimmad fick han flera knytnävsslag mot huvudet. Övrig personal fick ta emot både sparkar och knytnävsslag.

– Det finns ett antal så här hemska ärenden från de senaste månaderna, säger Tobias Bjerman, ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS.

Under det senaste året har personalen på SiS-hemmen fått kraftig kritik för att de använt övervåld och isolerat de intagna ungdomarna.

– Sådana här händelser hör också till bilden, säger Tobias Bjerman.

Han önskar att arbetsgivaren tog de hotfulla situationerna på större allvar.

– Under medietryck dokumenterar arbetsgivaren allt som skulle kunna vara ett felsteg från personalens sida. Det är bra, men det blir en obalans. Sådana här situationer, som till och med kan vara livshotande, får inte alls samma uppmärksamhet. Vad är det för personalvård? säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA