Anställda som missar målen kan förlora jobbet

ITALIEN2017-06-09

Den som inte når uppsatta resultat tre år i rad förlorar sitt jobb. Det är en av nyheterna i den reform för statligt anställda som den italienska regeringen röstat igenom.

Av:  Kristina Wallin

Anställda kan enligt de nya reglerna bli av med sina jobb om de inte uppnår de ekonomiska målen eller blir föremål för upprepade disciplinåtgärder, som till exempel sen ankomst. Chefer som inte följer de nya riktlinjerna kan avskedas med omedelbar verkan.

En annan nyhet är att alla som jobbat minst tre år av de senaste åtta åren inom statlig förvaltning får förtur till lediga jobb under tre år, från 2018 till 2020. De som redan har gjort ett av de prov som krävs för att få ett fast jobb blir anställda automatiskt, medan övriga måste göra ett sådant prov

Även den produktionsbaserade lönen förändras. Tidigare fick statligt anställda ett tilägg på grundlönen, som baserades på den enskildes resultat. Nu försvinner det, och hela kontorets resultat ska ligga till grund för lokala förhandlingar om extra löneförhöjningar. Ministeriet öronmärker pengarna, som alltså inte får användas på annat sätt.

Ministeriet har även bestämt att starta ett projekt, där en tiondel av de anställda ska ha möjlighet att arbeta hemifrån eller ha helt fria arbetstider. Alla statliga myndigheter har fått i uppgift att undersöka vilka anställda som kan vara intresserade av detta. Ministeriet har poängterat att de som deltar i projektet ska garanteras samma karriärmöjligheter som alla andra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA