Anstalter blir boenden åt asylsökande

ASYL2015-10-01

Kriminalvården upplåter två anstalter med sammanlagt 500-800 boendeplatser till asylboenden. Det är anstalterna Kirseberg och Smälteryd som för närvarande står tomma.

För närvarande är trycket av nyanlända asylsökande mycket stort. Migrationsverket har rapporterat att ungefär tusen människor per dag sökt asyl de senaste två veckorna. Det råder stor brist på sängplatser, och därför har Kriminalvården efter en förfrågan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att upplåta två anstalter till asylboenden. Kriminalvården är också villig att bistå Migrationsverket med handläggarkapacitet.

”Sverige är i ett ansträngt läge där alla som kan bidra bör göra det. Detta är en fråga för hela samhället och en situation där alla krafter måste hjälpas åt”, kommenterar Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

Att upplåta anstalterna Smälteryd i Västergötland och Kirseberg i Malmö är för Kriminalvården ett första steg. Beroende på hur man disponerar lokalerna finns det plats för 500-800 personer. I erbjudandet ingår även att bistå med personalresurser.

I ett andra steg är Kriminalvården beredd att se över möjligheten att evakuera andra anstalter för att vid behov frigöra ytterligare platser. Något sådant beslut finns inte i dagsläget

”Kriminalvården har möjlighet att erbjuda ett stort antal platser på ett och samma ställe, vilket underlättar för samordningen av andra insatser, till exempel civila krafter”, kommenterar Nils Öberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA