Annons:
Anne Linderoth, Katarina Hokkanen Gustafsson och Ann-Christin Carlvret tror att en nedläggning av Arbetsförmedlingen skulle ta tid. »Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt«, säger Katarina Hokkanen Gustafsson.Bild:Mats Erlandsson
Arbetsförmedlingen
Nyhet
AVLinda Kling0 kommentarerTyck till!

Arbetsförmedlare frustrerade av den politiska debatten

De nyanställda säger upp sig. De luttrade rycker på axlarna åt nedläggningshotet, men menar att hela situationen suger musten ur personalen. »Det handlar om en frustration över att politikerna inte verkar förstå vad det är vi gör«, säger Ann-Christin Carlvret på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Korridoren på Arbetsförmedlingens mötesvåning i Västerås är osymmetrisk. Golvet är randigt, dörrarna klarblå och här och där står stora röda blomkrukor utplacerade. Den skojiga miljön skaver mot stämningen – här arbetar 150 anställda under nedläggningshot. Alliansen har lovat att lägga ned Arbets­förmedlingen i sin nuvarande form om de får bilda regering.

– Det har varit väldigt tyst här på sistone. Tidigare har vi alltid diskuterat politiska utspel i fikarummet, men nu är det tyst. Jag tror att det är ett tecken på att medarbetarna är mer osäkra än vanligt, säger Katarina Hokkanen Gustafs­son, som är arbetsplats­ombud för ST.

Medarbetarna på Arbetsförmedlingen är vana vid kritik från politiskt håll. Men aldrig har hotet om nedläggning varit så konkret som nu.

– Man känner ju så klart en stor osäkerhet just nu, men jag upplever att de nyanställda är mer oroliga för framtiden än vi som arbetat här länge. Arbetsförmedlingen har haft en stor personalomsättning de senaste åren, men under sommaren var det ovanligt många som slutade och de flesta av dem var unga, säger Anne Linderoth, som är ett av skyddsombuden på kontoret i Väster­ås.

Hon, Katarina Hokkanen Gustafsson och det andra arbetsplatsombudet Ann-Christin Carlvret menar att en nedläggning skulle ta tid. Därför känner de ingen större oro för den närmaste framtiden.

– Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt. Ska vi få fort­sätta förmedla jobb eller ska vi bara vara en kontrollmyndighet? säger Kata­rina Hokkanen Gustafsson.

De tre kollegerna beskriver en frustration över att deras arbete nedvärderas och misstolkas i debatten. De undrar om politikerna fattar vad arbets­förmedlarna gör.

– Man pratar om att vi inte lyckas i vårt uppdrag att förmedla jobb. Men de arbetssökande i dag står längre ifrån arbetsmarknaden jämfört med bara några år sedan. Vi ägnar mycket tid åt att peppa och coacha till studier eller annan kompetenshöjning. Ibland ligger verktygen utanför vår verktygslåda, hos andra myndigheter eller inom vården, säger Ann-Christin Carlvret.

Mitt i detta genomgår Arbetsförmedlingen sin största omorganisation någonsin, som förväntas träda i kraft fullt ut 2020. I limbot efter valet har det arbetet stannat upp.

– Alla dessa frågetecken plus en enorm arbetsbelastning suger verkligen musten ur en. Som tur är så ser vi att vi hjälper människor, och vi ser till att dela med oss av våra solskens­historier i personal­gruppen, annars hade vi inte orkat gå till jobbet, säger Anne Linderoth.
 

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetDet mesta talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.