Arbetsförmedlingens huvudskyddsombud anmäler myndigheten till Arbetsmiljöverket. STs avdelningsordförande Fredrik Andersson håller med anmälarna. ”Det är stress och press, höga mål och samtidigt en pågående organisationsförändring”, säger han.
Bild: Getty Images
Arbetsförmedlingens huvudskyddsombud anmäler myndigheten till Arbetsmiljöverket. STs avdelningsordförande Fredrik Andersson håller med anmälarna. ”Det är stress och press, höga mål och samtidigt en pågående organisationsförändring”, säger han.

Arbetsförmedlingen anmäld för arbetsbelastning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-12-07

Huvudskyddsombuden vid Arbetsförmedlingen har anmält myndigheten till Arbetsmiljöverket. Ledningen måste ha en handlingsplan för att få bukt med ohälsan och den extremt höga arbetsbelastningen, skriver de i anmälan. ”Folk mår dåligt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Av anmälan framgår att skyddsorganisationen kräver att det tas fram en handlingsplan för hela myndigheten och på alla nivåer vad gäller de krav som myndigheten måste uppfylla enligt föreskriften om social och organisatorisk arbetsmiljö. 

Anmälan gäller hela myndigheten, men man noterar särskilt att resursfördelningen mellan olika verksamheter måste ses över, inte minst för kundtjänst och kärnverksamheten.

Dessutom kräver skyddorganisationen att riskbedömningar görs i god tid och att digitaliseringen och förändringen av arbetsmetoder går i takt, liksom att datasystemen fungerar i det dagliga arbetet. 

STs avdelningsordförande vid Arbetsförmedlingen, Fredrik Andersson, håller med om det som står i skyddsorganisationens anmälan. Han konstaterar att det är högt tryck i hela organisationen.

– Det är stress och press, höga mål och samtidigt en pågående organisationsförändring. Folk mår dåligt.

Han konstaterar också att det faktum att etableringsuppdraget nu ligger fullt ut hos Arbetsförmedlingen bidrar till situationen. 

– Det har slagit igenom med full kraft. Det är en utmaning som kräver mycket tid. Många nyanlända har varit utan arbete länge och ska in i olika insatser och garantier. Arbetsbelastningen är därför hög hos dem som jobbar inom etableringen, men det tippar över även på andra, som i sin tur har högt ställda mål att jobba mot.

Inte heller det faktum att det är skyhöga förväntningar på myndigheten från regeringens sida och att myndigheten ifrågasätts är helt obetydliga komponenter för organisationen, konstaterar han.  

Och myndigheten har inte lyckats få bukt med sjuktalen. 

– De har legat konstant på över sex procent, närmare sju, länge. 

Nyligen meddelades också ytterligare en stor förändring, tusentals förmedlare ska delas upp på ett nytt sätt så att en del enbart ägnar sig åt arbetsgivarkontakter medan andra enbart åt arbetssökande. 

Fredrik Andersson säger att alla arbetsförmedlare redan arbetar med arbetsgivarkontakter och anser att den förändringen kunde ha väntat i rådande läge.

Det håller inte Thomas Ericson, chef för Arbetsförmedlingens organisationsstab med om.

– Det är något som efterfrågas både av arbetsgivare och arbetssökande, säger han.

Arbetsgivaren ska svara på anmälan senast 15 december.

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Bild: Mats Erlandsson
Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Thomas Ericson, chef för Arbetsförmedlingens organisationsstab.
Bild: Lina Siksjö
Thomas Ericson, chef för Arbetsförmedlingens organisationsstab.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Sabina (ej verifierad) tors, 12/07/2017 - 19:50
Jag vet att ni bakom anmällan och Fredrik har gjort allt ni kunnat.

Har man kommit så långt som till allmälan då är det sista utvägen

Hoppas av hela mitt hjärta att det blir bättre för alla

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA