Arbetsförmedlingen gjorde rätt i att ge upp

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-06-10

Arbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.

År 2009 blev en långtidsarbetslös jobbsökande anvisad till Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. I sju år blev hen kvar i myndighetens system, och föremål för en lång rad åtgärder och insatser. Men inga åtgärder gav resultat. Till slut gav Arbetsförmedlingen upp och beslutade 2016 att avsluta åtgärderna, eftersom myndigheten inte lyckats erbjuda någon långsiktig sysselsättning.

Den arbetslöse överklagade Arbetsförmedlingens beslut, och ville få vara kvar i jobb- och utvecklingsgarantin. Enligt överklagandet finns det ingen utredning som visar att den överklagande saknar arbetsförmåga eller har någon diagnos som gör att hen inte klarar av att arbeta. Den överklagande har heller inte genom sitt handlande visat att hen inte vill arbeta och försörja sig genom arbete. Arbetssökande med särskilda behov och svårigheter ska inte kastas ut ur systemet bara för att de är svårplacerade, ansåg den arbetslöse.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten har tidigare avslagit överklagandet. Och nu har Högsta förvaltningsdomstolen slutligt avgjort ärendet, till Arbetsförmedlingens fördel.

”I målet är utrett att NN genom anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin har deltagit i en mängd aktiviteter och insatser utan att detta har lett till att NN har fått ett arbete. NNs kontakter med Arbetsförmedlingen och de insatser som har gjorts är väl dokumenterade. Av utredningen framgår klart att Arbetsförmedlingen har gjort vad som inom ramen för programmet ankommer på myndigheten. Det föreligger därför särskilda skäl för återkallelse av NNs anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin”, skriver domstolen i sin dom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA