Arbetsförmedlingen saknar utbildningar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-11-17

Arbetsförmedlingen saknar ett stort antal bristyrkesutbildningar för nyanlända, skriver Dagens Industri. Också avtal om validering av yrkeskompetens saknas vid Arbetsförmedlingen.

Antalet nyanlända personer anmälda hos Arbetsförmedlingen beräknas öka från cirka 65 000 i dag till 80 000 i mitten av nästa år, skriver Dagens Industri. Trots det saknar myndigheten många verktyg i verktygslådan. Bland de bristyrken som myndigheten ännu inte upphandlat finns vård- och omsorg, kundservice, restaurang och lokalvård.

Också validering av yrkeskompetenser saknas från november. Trots att avtalen löper ut har någon ny upphandling inte startat. Enligt tidningen beror det på att myndigheten ”arbetar med behoven”. Det skapar problem för flera snabbspår för nyanlända med yrkesutbildning, till exempel målare och fastighetstekniker samt arbetare och tjänstemän inom träindustrin. Också snabbspåren för slaktare och styckare väntar på de nya avtalen, samtidigt som utbildningarna för buss- och lastbilsförare hamnat i rätten efter överklaganden.

”När vi inte har avtal på plats eller andra insatser så gör det att vår verktygslåda blir mindre. Det gör arbetet svårare. Vi är inte nöjda med att inte ha valideringsavtal på plats nu”, säger Roy Melchert, ansvarig för Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, till Dagens Industri.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA