Arbetsgivare sågar TCOs siffror

ARBETSRÄTT2013-10-30

Svenskt Näringsliv har låtit granska TCOs uppgifter att 65 000 personer haft visstidsanställning hos samma arbetsgivare i mer än fem år. Slutsatsen är att siffran är våldsamt överdriven.

Svenskt Näringsliv har låtit konsultbolaget New republic gå igenom TCOs uppgifter om hur många som är visstidsanställda på svenska arbetsmarknaden. Enligt rapporten bevisar inte TCOs uppgifter att det förekommer missbruk av visstidsanställningar.

Många visstidsanställningar bygger enligt New republic på andra regler än lagen om anställningsskydd, LAS. Det gäller till exempel inom försvaret och högskolan, men också konstnärsjobb, chefsjobb och elitidrott. Upprepade och långa visstidsanställningar behöver därför inte i sig utgöra brott mot gällande regelverk.

”Sammanfattningsvis förefaller TCO ha överdrivit resultaten från undersökningen och blundat för de sakliga förklaringarna. Det finns inget som tyder på att TCOs påstående att tiotusentals visstidsanställningar skulle stå i strid med gällande regler enligt lagstiftning, avtal eller EU-rätt är riktigt”, skriver New republic i rapporten.

Enligt Svenskt Näringsliv skulle TCOs förslag att begränsa visstidsanställningar ha negativ inverkan på arbetsmarknaden och riskera att försvåra för till exempel unga att få jobb.

”Att begränsa företagens möjligheter att visstidsanställa kommer inte att leda till fler trygga arbeten. Istället riskerar det att leda till färre jobb, såväl visstidsanställningar som tillsvidareanställningar”, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA