Arbetsgivare vill ge lön efter kompetens

LÖNER2015-05-08

Lönerna ska sättas nära verksamheten. Det skriver Arbetsgivarverkets chef Ulf Bengtsson och Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren i ett gemensamt utspel inför avtalsrörelsen.

Arbetsgivarverkets generaldirektör Ulf Bengtsson bildar gemensam front med Svenskt Näringsliv inför nästa års avtalsrörelse. I en debattartikel i Arbetsvärlden tillsammans med Christer Ågren skriver statens arbetsgivarrepresentant att det blir allt viktigare med en lönesättning som utgår från verksamhetens krav och medarbetarens prestation, både för företagens konkurrensförmåga och för effektivitet och kvalitet i offentliga tjänster.

De två arbetsgivarrepresentanterna hänvisar till en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv och Arbetsgivarverket. Enligt den vill nära åtta av tio medarbetare ha sin lön fastställd efter samtal med närmaste chef. Bara fyra av tio anser att det är så idag.

”För oss som arbetsgivarorganisationer innebär en utveckling av en lönebildning som utgår från varje verksamhets förutsättningar och behov flera utmaningar. Vi vill och kan göra mer för att arbetet med löneprocessen på det enskilda företaget eller den statliga organisationen bättre ska motsvara verksamheternas och medarbetarnas olika behov”, skriver Ulf Bengtsson och Christer Ågren.

Avtalen ska vara öppna för anpassning till verksamhetens förutsättningar och ge utrymme för en lönesättning med en tydlig koppling mellan lön och resultat, anser de två. De tycker också att det krävs större lönespridning så att det skapas utrymme att belöna enskilda resultat, utifrån förväntningar, resultat och lön:

”2016 rullar en ny avtalsrörelse igång. Sverige utmanas genom globalisering och digitalisering. Vi måste handla utifrån vad som är bäst för landet, tillväxten, jobben och välfärden. När nya avtal träffas ska vi vara lyhörda för behoven i de olika verksamheterna och hos varje medarbetare. Förutsättningarna för hela ekonomins konkurrenskraft börjar där.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA