Åsa Erba-Stenhammar.
Bild: Malin Hansson
Åsa Erba-Stenhammar.

»Arbetsgivarna tar inte sitt samhällsansvar«

AVTAL2016-12-13

Arbetsgivarverket ska även i 2017 års avtalsrörelse verka för ett sifferlöst centralt avtal för myndighetsanställda. »Jag tycker inte att arbetsgivarna tar sitt samhällsansvar«, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

På Arbetsgivarverkets årsmöte i november antog de cirka 130 deltagande myndighetscheferna ett beslut om inriktningen för nästa avtalsrörelse.

Som flera gånger tidigare vill arbets­givar-organisationen att lönebildningen enbart ska ske lokalt, vilket innebär att det centrala avtalet inte ska innehålla några siffror för löneökningarnas storlek.

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR – där ST ingår – har hittills motsatt sig sifferlösa avtal.

– Jag tycker inte att staten via Arbets­givarverket tar sitt samhälls­ansvar. Om man vill ha en löneutveckling i balans med samhällsekonomin är det naturligt för oss att ha siffror i avtalet, säger Åsa Erba-Stenhammar.

ST har inte formulerat sina avtalskrav ännu, det sker först under våren, men Åsa Erba-Stenhammar är över­tygad om att kravet på siffror i det centrala avtalet står fast.

– Det råder ingen tvekan om att medlemmarna vill ha siffror och tydligt avgränsade avtalsperioder, säger hon.

I inriktningsbeslutet skriver Arbetsgivarverket att man vill individanpassa anställningsvillkoren genom enskilda överenskommelser. Det ska stödja arbets­linjen och »i möjligaste mån« stimulera till ett längre arbetsliv.

En annan målsättning är att verksamhetsanpassa arbetstiden, vilket betyder att verksamheter ska kunna bemannas under de tider de efterfrågas av medborgare och kunder – det vill säga utanför kontorstid.

Åsa Erba-Stenhammar saknar en strategi för kompetensförsörjningen i inriktningsbeslutet.

– Jag är förvånad över att de inte lyfter fram behovet av att vara en attraktiv arbetsgivare. Staten behöver rekrytera de bästa för att bli en statsförvaltning i världsklass. Men här skriver man bara om effektivitet och anpassad arbetstid, vilket knappast är det som gör statsförvaltningen till en attraktiv arbetsplats.

En viktig avtalsfråga är hur den avi­serade omlokaliseringen av myndigheter ska underlättas, anser Åsa Erba-Stenhammar.

– I den senaste avtalsrörelsen yrka­de Arbetsgivarverket på att rätten till flytt­ersättning skulle tas bort och rätten till flytt­ledighet begränsas. Jag hoppas de inte återkommer med de kraven 2017.

Det nuvarande avtalet på det statliga området är ettårigt och gäller till 30 september 2017.

Offentliganställdas förhandlingsråd

ST ingår i OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, där förbundet förhandlar tillsammans med Polisförbundet, Försvarsförbundet, Officersförbundet, Tull-Kust och de statligt anställda inom Lärarförbundet, Vårdförbundet, SFHL och Ledarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA