Arbetstiden borde minskas till hälften

DEBATT: ARBETSTID2013-11-05

Det finns inga andra hinder för kortare arbetstid än kapitalets och det privata vinstintresset. Arbetstiden borde kunna kortas till hälften eller mindre, skriver ST-medlemmen Behzad Barkhodaee.

Arbetstiden är en av de viktigaste frågorna för arbetstagarna. Med dagens teknologi och den arbetslöshet som råder kunde arbetstiden vara betydligt kortare.

Arbetstiden fastställs i dag utifrån intressen hos dem som inte deltar i produktionen utan bara tillägnar sig dess resultat. För att bestämma arbetstiden borde man i stället utgå ifrån befolkningens storlek, tillgången på arbetskraft, den teknologiska nivån och andra faktorer.

Varje medborgare borde arbeta en viss, given tid, fastställd utifrån produktionens kapacitet och samhällets behov. På detta sätt skulle
arbetstiden kunna minskas till hälften eller mindre av vad den är i dag. Detta kan göras med en arbetslag.

Det får inte vara så, att en del av samhället, minoriteten, får merparten av samhällets välfärd. Varje individ ska delta i produktionen och få sin rättmätiga andel.

Arbetslöshet och utslagning är en fullständigt onödig företeelse och skulle inte behöva finnas. På ett ögonblick skulle man också avskaffa de parasiterande grupper som profiterar på andras arbete.

Den ekonomiska situationen beror på produktionen i samhället och det finns inga andra hinder för arbetstidens förkortning än kapitalets och det privatas vinstintressen. De vill inte korta ner arbetstiden, eftersom de vill hålla vinstnivån uppe. Icke desto mind­re skulle alla i samhället egentligen ha nytta av att arbeta mindre.

Ingen enskild yrkesgrupp har egentligen något intresse av sakernas nuvarande tillstånd. På det tjänar bara de som profiterar på andras arbete.


Behzad Barkhodaee,
ST-medlem

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA