Asylprövningen ineffektiv enligt Riksrevisionen

NYHET2004-11-19

Migrationsverket bryter mot reglerna och har för lång hantering av asylärendena. Orsaken är brister hos verket och i regeringens styrning, framhåller Riksrevisionen i en mycket kritisk rapport.

Migrationsverket klarar inte av att leva upp till regeringens mål att asylärenden ska ta högst sex månader. Mer än hälften av antalet ärenden har tagit längre tid och under mer än två tredjedelar av handläggningstiden ligger ett asylärende utan åtgärd.

Kostnaderna för de asylsökandes väntetider hade kunna minska med en miljard under perioden 2000 – 2003, om regeringens sexmånadersmål kunnat uppfyllas.

De här slutsatserna dras i en rapport från Riksrevisionen. I den riktas stark kritik mot Migrationsverkets sätt att hantera den ökade tillströmningen av asylärenden. Det är till exempel osäkert om Migrationsverkets asylutredningar håller tillräckligt hög kvalitet.

Dessutom kommer man i rapporten fram till att Migrationsverkets produktivitet minskat med 16–26 procent under perioden, trots att verket byggt ut kapaciteten för asylprövning.

Riksrevisionen anser det inte heller godtagbart att Migrationsverket finansierar asylprövning med medel som inte får användas till det. Därmed bryter verket mot reglerna.

Kritik riktas också mot regeringen. Det behövs ett mer flexibelt system för att ge Migrationsverket extra resurser. Idag får verket vänta i fyra till åtta månader på nya medel när asylärendena ökar oförutsett, vilket leder till att ärendena läggs på hög och blir svåra att arbeta bort. Riksrevisionen konstaterar att regeringen inte utrett möjligheterna att tilldela medel mer flexibelt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA