Åter till ett friskare liv

DEBATT: SJUKSKRIVNING2009-11-10

När jag tog över som socialförsäkringsminister för drygt tre år sedan var antalet förtidspensionärer fler än 550 000. Många hade efter år av sjukskrivning slutligen fått förtidspension. Sjukfrånvaron hade under denna tid i huvudsak varit passiv, utan insatser för att hjälpa människorna tillbaka till ett aktivt liv. Pilotprojektet för långtidssjukskrivna var ett ambitiöst projekt som syftade till att ompröva sjukpenning och tidsbegränsad sjukersättning. Resultatet av insatserna var dock magert, ytterst få fick den hjälp de hade behövt.

Den första utredning som jag fick ta emot var Anna Hedborgs socialförsäkringsutredning. Anna Hedborg konstaterar att det var »... som att gå ner i ett svart hål av väntan« att vara långtidssjukskriven. Hon skrev också att sjukförsäkringen många gånger blivit en parkeringsplats för problem som den inte var avsedd för att hantera.

Anna Hedborgs utredning blev startskottet för ett intensivt arbete för att förändra sjukförsäkringen. Enkelt uttryckt var målet att skapa större tydlighet och en mer aktiv sjukskrivningsprocess. Tre propositioner har tagits fram: En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete, Från sjukersättning till arbete samt Kompletterande förändringar i sjukförsäkringen mm i samband med förstärkta insatser för återgång i arbete. Dessa tre propositioner är kärnan i regeringens förändringsarbete. Dessutom avsattes 3,6 miljarder kronor för tidiga åtgärder på arbetsplatsen och en rehabiliteringsgaranti med inriktning mot de två största diagnosgrupperna vid sjukskrivning: psykiska sjukdomar eller tillstånd och ospecifika smärtor i rörelseorganen. 

Den första propositionen behandlar sjukskrivningsprocessen fram till
30 månader. Den omfattar fasta tidsgränser för när prövningen av arbetsförmåga senast ska göras och ett avskaffande av den obligatoriska prövningen för förtidspension efter ett års sjukskrivning. Den andra propositionen berör de personer som beviljades permanent sjukersättning före 1 juli 2008 och ger denna grupp möjlighet att arbeta eller studera, utan att förlora rätten till sjukersättning. Den tredje och sista propositionen i reformpaketet berör personer som varit sjukskrivna längre tid än 2,5 år och som inte bedöms ha permanent nedsatt arbetsförmåga.

Det är denna sista del som nu är föremål för debatt och diskussion. I korthet innebär förslagen att personer som varit sjukskrivna innan rehabiliteringskedjans införande (1 juli 2008) och personer som inte längre kan beviljas förlängning av sin sjukersättning ska få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta lämpliga insatser. Det är viktigt att det skapas ett effektivt mottagande och rätt former av stöd vid Arbetsförmedlingen. Därför kommer ett nytt individanpassat arbetsmarknadspolitiskt program – introduktionsprogrammet – att införas.

Avsikten är att deltagarna i introduktionsprogrammet ska erbjudas en koncentrerad utredning och kartläggning av individens behov av stöd för övergång till arbete. Många specialkompetenser kommer att vara knutna till programmet. Introduktionsprogrammet ska ge en bra start för individen att gå vidare i ordinarie arbetsmarknads­politiska program. Det kan handla om rehabilitering eller arbetspraktik. Det kan också handla om extra stöd i form av lönebidrag eller trygghets- och utvecklingsanställningar. Meningen är att åtgärderna ska skräddarsys för varje enskild individ.

Ersättningen till personer som deltar i introduktionen kommer att vara densamma som för alla andra som uppbär ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Några speciella regler och undantag kommer också att genomföras. För en person som har lämnat a-kassan kommer det exempelvis att vara möjligt att återkvalificera sig för inkomstrelaterad ersättning från arbetslöshetsförsäk­ringen genom ett förnyat medlemskap under tre månader.

Vår fasta övertygelse är att så många som möjligt bör beredas möjlighet att, via den tre månader långa introduktion som föreslås, komma tillbaka till arbete eller få tillgång till fortsatt stöd och hjälp av Arbetsförmedlingen. Skulle det visa sig att någons arbetsförmåga inte gör det möjligt att delta i de fortsatta arbetsmarknadspolitiska åtgärderna finns sjukförsäkringens skyddsnät kvar. Personer som tidigare haft tidsbegränsad sjukersättning kommer att kunna återfå sin sjukpenninggrundande inkomst, vilket innebär att de också får ett ekonomiskt skydd vid sjukdom.

Hela samhället måste nu bidra till att underlätta vägen tillbaka till ett friskare liv och återgången till arbete. Arbetsgivare, arbetsförmedlare, coacher, sjukvården och andra aktörer måste tillsammans stötta de människor som vill kunna arbeta efter sin förmåga. Det är vårt gemensamma ansvar.

Cristina Husmark Pehrsson
socialförsäkringsminister

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson argumenterar för förändringarna i sjukförsäkringen.<br>
Bild: Lars Ekdahl
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson argumenterar för förändringarna i sjukförsäkringen.<br>

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA