Annons:
Ord- och ljudböcker har varit en inspiration för Sara Granérs lek med ord.Bild:Sara Granér.
Ordvitsar
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Att göra konst av ordvitsar

Med sitt Instagramprojekt Dagens ord sätter serietecknaren Sara Granér satirisk skruv på den ofta bespottade ordvitshumorn. Nu experimenterar hon också med lera, broderi och olja inför en utställning i Göteborg i höst.
Inför sin separatutställning i höst har Sara Granér bland annat målat ordvitsar i olja på duk. Bild:Julia Lindemalm

Göteborg må vara ordvitsar­nas Mecka, men det var från Malmö som den första serietecknarvågen i början av 2000-talet rullade ut över ett Sverige svältfött på skarp samhällssatir. Numera tillhör Sara Granér det etablerade grand old serieladies-­gänget, vars albumsläpp får journalister att vallfärda till Möllevångstorget.

Kollegan Liv Strömquist är bokaktuell och har tingat den gemensamma ateljén, så vi träffas hemma hos Sara Granér några kvarter bort. Detaljerna avslöjar vem som bor i lägenheten: värmeljushållaren på köksbordet i funkisköket är målad i ett välbekant sicksackmönster och i fönstret står resultatet av sommarens experimenterande med lera, en omisskännligt granérsk keramikgris.

– Den står under blomman och blir alltid fläckig när jag vattnar den, säger Sara Granér och gnider grisen över det glaserade trynet.

Sedan genombrottet med debut­albumet Det är bara lite aids 2008 har Sara Granérs skeva fabeldjur synts i tidningar som ­Galago, Dagens Nyheter, ETC och Aftonbladet, liksom i samlingsalbum som All I want for Christmas is planekonomi och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera.

Ordlekar och absurdistiska tolkningar av talesätt tillhör Sara Granérs signum. Det som skiljer hennes nuvarande projekt från de tidigare är att hon utgår från ett ord per bild. För att inte köra fast gav hon sig själv i uppgift att komma på ett ord per dag – sedan rakt ut på Instagram under hashtaggen Dagens ord.

– Kvantitet har fått gå före kvalitet. Och då är det skönt att Instagram har en så låg tröskel. Det behöver inte vara så genomarbetat, folk kan ju lägga upp en bild på en macka, säger Sara Granér, men backar:

– I och för sig, många lägger hela sin själ och identitet i en mackbild. Men jag tycker om att hålla uppe ett flöde. Förr gjorde jag samma sak fast i mitt skissblock, Instagram är som ett publikt skissblock.

Några exempel på hur det kan se ut: I en ruta faller en grupp djur ned för ett stup. Ovanför står det "Biologiskt mångfall". I en annan sitter en uppgiven figur med mobilen i handen under en tickande klocka och orden: "Säg den lycka som svarar". På en tredje går någon ned för en flygplanstrappa intill affischer av rykande bajskorvar till ordet "marknadsavföring". De bästa bilderna ska samlas i ett kommande album, men först ska de ställas ut på galleri Backlund i Göteborg.

Hur kommer du på orden?

– Ibland tittar jag i en ordbok, och jag lyssnar mycket på vad folk säger. Jag lyssnar också väldigt mycket på ljudböcker när jag jobbar. Häromdagen sa uppläsaren "han kände sig obehaglig till mods", men det lät som "han kände sig obehaglig till mos". Då fick jag upp en fin och lite vemodig bild av att stå vid en korvkiosk. Och det känns dessutom lite Göteborg med gött mos, så det blir bra till utställningen.

Att Göteborgsvitsar brukar klassas som låg pappahumor besvärar henne inte, hon har alltid vurmat för tramsiga skämt.

Den samhällskritiska aspekten då? Sara Granérs serier har kallats alltifrån aggressiva till deprimerande. Men de har alltid utgjort en munter spark i skrevet på ­patriarkatet och ett kortsiktigt kapitalistiskt samhällssystem. Och visst inspireras hon av sådant hon stör sig på i dagspolitiken.

– Men ibland är det som att jag åker snålskjuts på mitt eget rykte. En författare sa att hon skriver för att försöka sy ihop det som är trasigt i samhället. Så kan jag känna också, men drivkraften för att fortsätta hålla på är att det är härligt.

Sara Granér nämner målarböcker för vuxna som lär hjälpa folk att stressa av.

– Det är ju det jag gör jämt! Det finns något skönt med att göra en gris. Hjärnan tycker om det.

En alternativ karriär för ordnörden Sara Granér hade kunnat vara översättare. Hon gick en översättarutbildning, med spanska som grundspråk, innan hon bytte spår. ­Under Dagens ord-projektet har hon lyssnat mycket på poddar om neurolingvistik och indoeuropeisk språkutveckling. Under den korta promenaden till hennes lokal glider vi in på de finsk-ugriska språkens ursprung.

Ateljén är inhyst i en låg tegelbyggnad med två rum. I det ena står Liv Strömquist uppflugen i en soffa och blir fotograferad. Det andra domineras av en uppspänd duk där Sara Granérs brandgula kantiga nallefigur just ska sätta gaffeln i en tallrik mos. Inför utställningen har Sara Granér gjort om sina skisser i nya tekniker, experimenterat med lera, broderi och olja.

– Det känns bra att ta konstnärligt ansvar för det jag ställer ut, säger hon och skrattar. Och att måla en Göteborgsvits i olja på duk är kul. Att liksom ta en sådan grej på jättestort allvar och se vad som händer. 

Bilderna ska bli album
  • I höst är Sara Granér aktuell med en separatutställning på Galleri Backlund i Göteborg från 30 oktober till 6 november.
  • Hennes serier publiceras regelbundet i Aftonbladet, och på hennes instagramkonto @el_granero. Ett album med bilder från projektet, Allas lika mellangärde, släpps efter jul. 
  • I våras debuterade Sara Granér som dramatiker och regissör med dockteaterföreställningen En idiot ibland oss, där hennes figurer fjärrstyrdes med Playstation-kontroller. 
  • Hon kan också titulera sig poet, sedan hon släppte dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel 2017.
Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.