Annons:
Ord- och ljudböcker har varit en inspiration för Sara Granérs lek med ord.Bild:Sara Granér.
Ordvitsar
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Att göra konst av ordvitsar

Med sitt Instagramprojekt Dagens ord sätter serietecknaren Sara Granér satirisk skruv på den ofta bespottade ordvitshumorn. Nu experimenterar hon också med lera, broderi och olja inför en utställning i Göteborg i höst.
Inför sin separatutställning i höst har Sara Granér bland annat målat ordvitsar i olja på duk. Bild:Julia Lindemalm

Göteborg må vara ordvitsar­nas Mecka, men det var från Malmö som den första serietecknarvågen i början av 2000-talet rullade ut över ett Sverige svältfött på skarp samhällssatir. Numera tillhör Sara Granér det etablerade grand old serieladies-­gänget, vars albumsläpp får journalister att vallfärda till Möllevångstorget.

Kollegan Liv Strömquist är bokaktuell och har tingat den gemensamma ateljén, så vi träffas hemma hos Sara Granér några kvarter bort. Detaljerna avslöjar vem som bor i lägenheten: värmeljushållaren på köksbordet i funkisköket är målad i ett välbekant sicksackmönster och i fönstret står resultatet av sommarens experimenterande med lera, en omisskännligt granérsk keramikgris.

– Den står under blomman och blir alltid fläckig när jag vattnar den, säger Sara Granér och gnider grisen över det glaserade trynet.

Sedan genombrottet med debut­albumet Det är bara lite aids 2008 har Sara Granérs skeva fabeldjur synts i tidningar som ­Galago, Dagens Nyheter, ETC och Aftonbladet, liksom i samlingsalbum som All I want for Christmas is planekonomi och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera.

Ordlekar och absurdistiska tolkningar av talesätt tillhör Sara Granérs signum. Det som skiljer hennes nuvarande projekt från de tidigare är att hon utgår från ett ord per bild. För att inte köra fast gav hon sig själv i uppgift att komma på ett ord per dag – sedan rakt ut på Instagram under hashtaggen Dagens ord.

– Kvantitet har fått gå före kvalitet. Och då är det skönt att Instagram har en så låg tröskel. Det behöver inte vara så genomarbetat, folk kan ju lägga upp en bild på en macka, säger Sara Granér, men backar:

– I och för sig, många lägger hela sin själ och identitet i en mackbild. Men jag tycker om att hålla uppe ett flöde. Förr gjorde jag samma sak fast i mitt skissblock, Instagram är som ett publikt skissblock.

Några exempel på hur det kan se ut: I en ruta faller en grupp djur ned för ett stup. Ovanför står det "Biologiskt mångfall". I en annan sitter en uppgiven figur med mobilen i handen under en tickande klocka och orden: "Säg den lycka som svarar". På en tredje går någon ned för en flygplanstrappa intill affischer av rykande bajskorvar till ordet "marknadsavföring". De bästa bilderna ska samlas i ett kommande album, men först ska de ställas ut på galleri Backlund i Göteborg.

Hur kommer du på orden?

– Ibland tittar jag i en ordbok, och jag lyssnar mycket på vad folk säger. Jag lyssnar också väldigt mycket på ljudböcker när jag jobbar. Häromdagen sa uppläsaren "han kände sig obehaglig till mods", men det lät som "han kände sig obehaglig till mos". Då fick jag upp en fin och lite vemodig bild av att stå vid en korvkiosk. Och det känns dessutom lite Göteborg med gött mos, så det blir bra till utställningen.

Att Göteborgsvitsar brukar klassas som låg pappahumor besvärar henne inte, hon har alltid vurmat för tramsiga skämt.

Den samhällskritiska aspekten då? Sara Granérs serier har kallats alltifrån aggressiva till deprimerande. Men de har alltid utgjort en munter spark i skrevet på ­patriarkatet och ett kortsiktigt kapitalistiskt samhällssystem. Och visst inspireras hon av sådant hon stör sig på i dagspolitiken.

– Men ibland är det som att jag åker snålskjuts på mitt eget rykte. En författare sa att hon skriver för att försöka sy ihop det som är trasigt i samhället. Så kan jag känna också, men drivkraften för att fortsätta hålla på är att det är härligt.

Sara Granér nämner målarböcker för vuxna som lär hjälpa folk att stressa av.

– Det är ju det jag gör jämt! Det finns något skönt med att göra en gris. Hjärnan tycker om det.

En alternativ karriär för ordnörden Sara Granér hade kunnat vara översättare. Hon gick en översättarutbildning, med spanska som grundspråk, innan hon bytte spår. ­Under Dagens ord-projektet har hon lyssnat mycket på poddar om neurolingvistik och indoeuropeisk språkutveckling. Under den korta promenaden till hennes lokal glider vi in på de finsk-ugriska språkens ursprung.

Ateljén är inhyst i en låg tegelbyggnad med två rum. I det ena står Liv Strömquist uppflugen i en soffa och blir fotograferad. Det andra domineras av en uppspänd duk där Sara Granérs brandgula kantiga nallefigur just ska sätta gaffeln i en tallrik mos. Inför utställningen har Sara Granér gjort om sina skisser i nya tekniker, experimenterat med lera, broderi och olja.

– Det känns bra att ta konstnärligt ansvar för det jag ställer ut, säger hon och skrattar. Och att måla en Göteborgsvits i olja på duk är kul. Att liksom ta en sådan grej på jättestort allvar och se vad som händer. 

Bilderna ska bli album
  • I höst är Sara Granér aktuell med en separatutställning på Galleri Backlund i Göteborg från 30 oktober till 6 november.
  • Hennes serier publiceras regelbundet i Aftonbladet, och på hennes instagramkonto @el_granero. Ett album med bilder från projektet, Allas lika mellangärde, släpps efter jul. 
  • I våras debuterade Sara Granér som dramatiker och regissör med dockteaterföreställningen En idiot ibland oss, där hennes figurer fjärrstyrdes med Playstation-kontroller. 
  • Hon kan också titulera sig poet, sedan hon släppte dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel 2017.
Bli den första att tycka till!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.