Annons:
Ord- och ljudböcker har varit en inspiration för Sara Granérs lek med ord.Bild:Sara Granér.
Ordvitsar
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Att göra konst av ordvitsar

Med sitt Instagramprojekt Dagens ord sätter serietecknaren Sara Granér satirisk skruv på den ofta bespottade ordvitshumorn. Nu experimenterar hon också med lera, broderi och olja inför en utställning i Göteborg i höst.
Inför sin separatutställning i höst har Sara Granér bland annat målat ordvitsar i olja på duk. Bild:Julia Lindemalm

Göteborg må vara ordvitsar­nas Mecka, men det var från Malmö som den första serietecknarvågen i början av 2000-talet rullade ut över ett Sverige svältfött på skarp samhällssatir. Numera tillhör Sara Granér det etablerade grand old serieladies-­gänget, vars albumsläpp får journalister att vallfärda till Möllevångstorget.

Kollegan Liv Strömquist är bokaktuell och har tingat den gemensamma ateljén, så vi träffas hemma hos Sara Granér några kvarter bort. Detaljerna avslöjar vem som bor i lägenheten: värmeljushållaren på köksbordet i funkisköket är målad i ett välbekant sicksackmönster och i fönstret står resultatet av sommarens experimenterande med lera, en omisskännligt granérsk keramikgris.

– Den står under blomman och blir alltid fläckig när jag vattnar den, säger Sara Granér och gnider grisen över det glaserade trynet.

Sedan genombrottet med debut­albumet Det är bara lite aids 2008 har Sara Granérs skeva fabeldjur synts i tidningar som ­Galago, Dagens Nyheter, ETC och Aftonbladet, liksom i samlingsalbum som All I want for Christmas is planekonomi och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera.

Ordlekar och absurdistiska tolkningar av talesätt tillhör Sara Granérs signum. Det som skiljer hennes nuvarande projekt från de tidigare är att hon utgår från ett ord per bild. För att inte köra fast gav hon sig själv i uppgift att komma på ett ord per dag – sedan rakt ut på Instagram under hashtaggen Dagens ord.

– Kvantitet har fått gå före kvalitet. Och då är det skönt att Instagram har en så låg tröskel. Det behöver inte vara så genomarbetat, folk kan ju lägga upp en bild på en macka, säger Sara Granér, men backar:

– I och för sig, många lägger hela sin själ och identitet i en mackbild. Men jag tycker om att hålla uppe ett flöde. Förr gjorde jag samma sak fast i mitt skissblock, Instagram är som ett publikt skissblock.

Några exempel på hur det kan se ut: I en ruta faller en grupp djur ned för ett stup. Ovanför står det "Biologiskt mångfall". I en annan sitter en uppgiven figur med mobilen i handen under en tickande klocka och orden: "Säg den lycka som svarar". På en tredje går någon ned för en flygplanstrappa intill affischer av rykande bajskorvar till ordet "marknadsavföring". De bästa bilderna ska samlas i ett kommande album, men först ska de ställas ut på galleri Backlund i Göteborg.

Hur kommer du på orden?

– Ibland tittar jag i en ordbok, och jag lyssnar mycket på vad folk säger. Jag lyssnar också väldigt mycket på ljudböcker när jag jobbar. Häromdagen sa uppläsaren "han kände sig obehaglig till mods", men det lät som "han kände sig obehaglig till mos". Då fick jag upp en fin och lite vemodig bild av att stå vid en korvkiosk. Och det känns dessutom lite Göteborg med gött mos, så det blir bra till utställningen.

Att Göteborgsvitsar brukar klassas som låg pappahumor besvärar henne inte, hon har alltid vurmat för tramsiga skämt.

Den samhällskritiska aspekten då? Sara Granérs serier har kallats alltifrån aggressiva till deprimerande. Men de har alltid utgjort en munter spark i skrevet på ­patriarkatet och ett kortsiktigt kapitalistiskt samhällssystem. Och visst inspireras hon av sådant hon stör sig på i dagspolitiken.

– Men ibland är det som att jag åker snålskjuts på mitt eget rykte. En författare sa att hon skriver för att försöka sy ihop det som är trasigt i samhället. Så kan jag känna också, men drivkraften för att fortsätta hålla på är att det är härligt.

Sara Granér nämner målarböcker för vuxna som lär hjälpa folk att stressa av.

– Det är ju det jag gör jämt! Det finns något skönt med att göra en gris. Hjärnan tycker om det.

En alternativ karriär för ordnörden Sara Granér hade kunnat vara översättare. Hon gick en översättarutbildning, med spanska som grundspråk, innan hon bytte spår. ­Under Dagens ord-projektet har hon lyssnat mycket på poddar om neurolingvistik och indoeuropeisk språkutveckling. Under den korta promenaden till hennes lokal glider vi in på de finsk-ugriska språkens ursprung.

Ateljén är inhyst i en låg tegelbyggnad med två rum. I det ena står Liv Strömquist uppflugen i en soffa och blir fotograferad. Det andra domineras av en uppspänd duk där Sara Granérs brandgula kantiga nallefigur just ska sätta gaffeln i en tallrik mos. Inför utställningen har Sara Granér gjort om sina skisser i nya tekniker, experimenterat med lera, broderi och olja.

– Det känns bra att ta konstnärligt ansvar för det jag ställer ut, säger hon och skrattar. Och att måla en Göteborgsvits i olja på duk är kul. Att liksom ta en sådan grej på jättestort allvar och se vad som händer. 

Bilderna ska bli album
  • I höst är Sara Granér aktuell med en separatutställning på Galleri Backlund i Göteborg från 30 oktober till 6 november.
  • Hennes serier publiceras regelbundet i Aftonbladet, och på hennes instagramkonto @el_granero. Ett album med bilder från projektet, Allas lika mellangärde, släpps efter jul. 
  • I våras debuterade Sara Granér som dramatiker och regissör med dockteaterföreställningen En idiot ibland oss, där hennes figurer fjärrstyrdes med Playstation-kontroller. 
  • Hon kan också titulera sig poet, sedan hon släppte dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel 2017.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.