Annons:
Maylén Karelius är tillbaka i arbetet på Skatteverket på heltid. Trivs bra, men är inte återställd. Maylén Karelius är tillbaka i arbetet på Skatteverket på heltid. Trivs bra, men är inte återställd.Bild:Patrik Lundin
Ohälsa
Fördjupning
AVMattias Lahti Davidsson0 kommentarerTyck till!

Åttatimmarsdagen blev tiotimmarsdag

En morgon när hon vaknade kom inte Maylén Karelius ur sängen. Hon hade drabbats av yrsel, arbetsstressen hade tagit över hela hennes tillvaro.

Maylén Karelius tar emot en trappa upp i Skatteverkets loka­ler i Uppsala där hon arbetat i 39 år. Det är deklarationstider och människor trängs i entrén. Hon vinkar glatt och energiskt in oss i ett mötesrum. För bara fyra år sedan hade hon inte alls någon sådan ork. Det var då stressjukan kom. En morgon tog hon sig inte ur sängen.

– Jag vaknade och var fullständigt utmattad och yr i huvudet. Jag tänkte att jag är väl sjuk och stannade hemma, säger Maylén Karelius.

Men efter en vecka av sjukskrivning höll yrseln fortfarande i sig. På vårdcentralen hittade de inget fel. Maylén Karelius utreddes för både Ménières sjukdom, borrelia och en mängd andra diagnoser, utan resultat.

Företagshälsovården började så små­ningom nysta i kopplingen till jobbet.

– Det hade varit stressigt i säkert ett par år på enheten för föreningar och stiftelser, där jag jobbade då. Hela tiden försökte jag jobba i fatt, i fatt, i fatt.

Stressen smög sig på och blev en naturlig del av vardagen.

– Det kändes inte konstigt i början för vi har alltid haft mycket att göra på Skatteverket. Jag minns att jag åkte in på lördagarna för att jobba bort ärenden. Då kändes i alla fall söndagen ledig.

Utan att märka det kom Maylén Karelius alltmer sällan hem före sju på kvällarna. Det har hennes döttrar berättat senare. Sambon skötte det vardagliga.

På jobbet var det inga chefer som ingrep.

– Vi var självgående. Jag tog på mig mycket ansvar för att det skulle funge­ra. Vi hade ingen riktig prioriteringsordning, allting var lika prioriterat.

Sakta men säkert blev åttatimmarsdagen en tiotimmarsdag, femdagarsveckan en sexdagarsvecka.

– Jag fick ingen vila, ingen återhämtning. När jag var hemma tänkte jag på jobbet. Jag visste ju vad som väntade på skrivbordet. Inte ens när jag sov varvade jag ner. Till slut sade hjärnan stopp. Den stängde av.

Trots att hon vilade sig hemma gick yrseln inte över.

– Jag kunde inte ställa mig upp. Jag blev livrädd, jag tänkte att jag skulle dö, så var det.

Känslorna manade fram ångest­attacker. De kom på nätterna.

– De är svåra att beskriva, men det går liksom runt i kroppen och det känns som den ska sprängas inifrån.
Yrseln fortsatte.
– Det kändes ostadigt och gungade, som om man går på moln ungefär. Jag var så ledsen, jag grät, jag drog täcket över huvudet och orkade inte lyssna på någon. Jag orkade inte med min familj.

När hon ser tillbaka på tiden innan sjukdomen blev uppenbar, kommer skuldkänslorna.

– En av döttrarna gick på gymnasiet och hade behövt mitt stöd. 

Maylén Karelius mamma gick bort.

– Och det lustiga var att jag aldrig tog mig tiden att besöka henne på sjuk­huset för att jag var tvungen att jobba. Det ger mig så dåligt samvete, för nu är hon ju borta.

Hos sjukgymnasten fick hon öva upp balansen igen. Med hjälp av en psyko­terapeut lärde hon sig att styra bort tankar om arbetsbördan.

– När jag är ledig tänker jag »det får jag göra i morgon«.

Maylén Karelius har återgått i arbete på heltid igen och trivs bra. Hon känner sig bättre, men inte återställd.

– Jag blir nog aldrig frisk. Men jag kan leva med det, för jag har ändrat sättet att vara och prioriterar fritiden mera, säger hon.

Bli den första att tycka till!
UTRIKESNyhetTyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.