Avdelningsordförande i ST om lönesättningssamtal

FÖRDJUPNING: UR ENKÄTEN2003-08-07

”Bra eftersom alla har en möjlighet att påverka sin lön. Facket blir inte syndabock vid ”misslyckade” förhandlingar, men finns ändock tillhands vid behov.
För de fackliga förtroendevalda sparar man in den enorma tid som löneförhandlingar ändock tar.
Taina Kiellarson, Energimyndigheten

”De medlemmar som har ett bra förhållande till sin chef, och där de traditionella lönesamtalen har fungerat, vinner på att ha lönesättningssamtal. Hos oss på Jordbruksverket har vi chefer som inte ens klarar av lönesamtal. I sådana lägen blir det troligtvis sämre för medlemmen.
Margoth Norén, Jordbruksverket

”Ett medlemsmöte inom avdelningen har hållits om denna fråga, där medlemmarna efteråt fick rösta. Endast ett fåtal var positiva till lönesättningssamtal, däremot var många positiva till lönesamtal.
Anders Staffas, Livsmedelsverket

”De som har svårt att göra sig hörda i dag kommer att få det svårt med individuella lönesättningssamtal. Är rädd för att det blir större löneskillnader mellan huvudkontoret och distrikten än vad det är i dag.”
Bodil Lidholm, Statens fastighetsverk

”Direkta lönesättningsamtal fordrar tydliga kriterier för lönesättningen och någon form av arbetsvärderingssytem. Hos oss saknas en sådan genomskinlighet, och i det läget gynnar lönesättningssamtal individer med en stark ställning och missgynnar andra.
Vi arbetar lokalt för att stärka arbetsenheternas inflytande över lönebildningen, bland annat genom att utveckla medarbetar/lönesamtalen. Det kommer att på sikt stärka vår fackliga organisation och öka det kollektiva inflytandet. En fackförening som glömmer kollektivet har spelat ut sin roll. Det viktigaste fundamentet för facklig verksamhet är solidaritetstanken.
Stig Thörnqvist, Fiskeriverket

”Det krävs nog en inkörningsperiod på två, tre gånger innan det fungerar (...). Mina svar gäller därför på lång sikt. Nutek har försökt en gång och de flesta medlemmar tyckte att det var positivt. Det finns dock kritik mot att chefer inte klarar av samtalen och att medlemmen behöver stöd inför dem.
Bosse Olsson, Nutek

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA