Avsked lönsamt sätt bli av med personal

AD2005-06-20

Det har blivit vanligare att arbetsgivare väljer att avskeda anställda de vill bli av med, istället för att använda sig av uppsägning. Det främsta skälet tycks vara att det kan bli billigare för arbetsgivaren.

Vid en uppsägning måste arbetsgivaren fortsätta betala ut den anställdes lön till dess att målet är slutligt avgjort, om arbetstagarens fack ställer sig på medlemmens sida. Och rättsprocessen kan ta betydligt längre tid än en vanlig uppsägningstid. Vid ett avskedande behöver lön inte betalas ut till den som fått sparken.

Om arbetsgivaren förlorar processen i Arbetsdomstolen spelar det ingen roll om man valt uppsägning eller avsked – lönen för mellanperioden har den anställde rätt till.

Men vinner arbetsgivaren blir det billigare om man avskedat.

ST-medlem vann i AD

I en genomgång som Lag & Avtal gjorde för en tid sedan av tolv domar i Arbetsdomstolen år 2004 och framåt hade arbetsgivaren i elva fall valt att avskeda. Bara i ett fall handlade det om uppsägning. Tio av de tolv fallen vanns av arbetstagarsidan. Ett av dem rörde en ST-medlem som avskedats av Luftfartsverket. Staten tvingades betala 100 000 kronor i skadestånd, men slapp återanställa mannen, eftersom han själv inte ville komma tillbaka.

I ytterligare tre av fallen var staten motpart – två polismän hade avskedats och en brevbärare sagts upp, och i alla tre fallen fick den anställde tillbaka sin anställning sedan Arbetsdomstolen ogiltigförklarat avskedandena respektive uppsägningen.

Två fall rörde Bilprovningen, och i båda fallen valde det statliga bolaget att »köpa ut« den man felaktigt avskedat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA