Avskedad för sexuella trakasserier köptes ut

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-11-22

En chef på Arbetsförmedlingen som sparkades efter sexuella trakasserier får 1,3 miljoner kronor efter en uppgörelse. Det är andra fallet på kort tid där Arbetsförmedlingen betalar miljonbelopp till en före detta anställd, skriver Arbetet.

I april i år avskedades en hög chef på Arbetsförmedlingen. En intern utredning hade då kommit fram till att den manlige chefen gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Bland annat ska chefen under ett restaurangbesök ha tagit på två kvinnliga medarbetares bröst, rapporterar Arbetet.

Mannen nekade till anklagelserna och hans fack, Akademikerförbundet SSR, stämde Arbetsförmedlingen inför Arbetsdomstolen.

I september nåddes förlikning mellan förbundet och myndigheten och Arbetsförmedlingen gick med på att betala närmare 1,3 miljoner kronor före skatt till den sparkade chefen.

Arbetsförmedlingens rättschef Anna Middelman säger till Arbetet att myndigheten gjorde en bedömning innan man gick med på uppgörelsen. Bland annat handlade det om kostnaden för att driva ärendet i domstol och vilka möjligheter det fanns att vinna.

”En förlikning handlar inte alltid om rätt eller fel. Vi landade i att det här var den bästa lösningen”, säger hon till tidningen.

I slutet av 2017 fick en annan chef inom Arbetsförmedlingen lämna sin tjänst efter misstankar om sexuella trakasserier. Han omplacerades först, men sade sedan upp sig själv efter en uppgörelse. Totalt fick chefen 2,6 miljoner kronor, skrev Dagens Industri i januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA