Avtal klart inom järnvägsinfrastruktur

AVTALSRÖRELSE2013-09-11

ST-medlemmarna på Infranord har ett nytt centralt avtal. Det är treårigt och ger löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden.

På onsdagseftermiddagen skrev ST på ett nytt kollektivavtal i Almegas bransch järnvägsinfrastruktur där bolaget Infranord ingår.

Avtalet löper från 1 februari i år till 31 mars 2016. Under den perioden blir det tre lönerevisioner som sammanlagt ger minst 6,8 procent. Det är i nivå med det så kallade märket som parterna i industrin enades om i våras.

– Medlemmarna med individuell lönesättning får rätt till ett årligt lönesamtal med sin lönesättande chef. Den chefen ska ha mandat att genomföra samtalet samt korrekt utbildning, säger STs förhandlingsombudsman Maria Olwæus.

Hon framhåller också en sjätte föräldralönemånad som en framgång för facken i förhandlingarna.

Sent i processen dök frågan om uppräkning av ersättningarna vid förrättningar upp. På den fackliga sidan hade man tagit för givet att dessa ersättningar skulle räknas upp i samma takt som övriga löner. Men det ville inte arbetsgivarsidan.

– På den punkten fick vi inte igenom våra krav, säger Maria Olwæus.

Avtalet innehåller överenskommelser om två arbetsgrupper, en som handlar om yrkeskompetensutveckling och en som handlar om skyddsombudens utbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA