Avtal klart inom Luftfartsverket

LFV2011-04-18

Efter mer än ett halvår utan lokala avtal skrev parterna på Luftfartsverket i dag under nya anställnings- och löneavtal. STs Peter Lennartsson är mycket nöjd med resultatet.

I dag skrev Luftfartsverket och de fackliga organisationerna under alla de lokala avtal som arbetsgivaren sade upp i juni förra året. Förhandlingarna har varit kärva, men Peter Lennartsson, ordförande för ST inom flygledningen, är nöjd med resultatet:

– Avtalen blev bra och vi har i stort sett fått tillbaka alla de förmåner vi hade i de gamla avtalen.

Han säger att OB-tillägget höjts rejält, liksom restidsersättningen.

De som haft längre arbetstider på grund av det saknats lokala avtal kommer att få kompensation för det i efterskott.

Arbetsgivaren har fått igenom sitt krav på att under ett år kunna flytta två pass från en dag till en annan. Enligt Peter Lennartsson kommer ett sådant pass att betalas med en halv dags ledighet och 4 000 kronor i ersättning.

Arbetsgivaren har också fått igenom att reglerna för hur de anställda kan ta ut sin föräldraledighet återgår till vad som gällt tidigare, vilket innebär att det inte går att ta ut lika många ledighetsdagar som förut.

När det gäller löneavtalet är Peter Lennartsson också nöjd. För dem som har individuella löner finns ett lägsta utrymme, ett oenighetsutrymme, på 4,1 procent från 1 oktober i år. För tiden från 1 oktober 2010 fram till september 2011 betalas det ut ett engångsbelopp på lägst 500 kronor i månaden. För dem som inte har tarifflöner finns möjlighet att i stället välja fem extra lediga dagar.

ST har också fått det högre semesterlönetillägg som Saco har i sitt centrala avtal.

Nytt är att det inrättas något som kallas förmånsportal. Där kan man lösa in värdet av Rikskuponger och friskvårdsersättning mot exempelvis hushållsnära tjänster, personalbil, hem-pc eller en ögonlaseroperation.

ST har också sagt ja till möjligheten för arbetsgivare och anställda att träffa enskilda överenskommelser om anställningsvillkor. Exakt hur de kommer att se ut är inte klart, men det kan handla om att jobba fler helger och ta ledigt andra dagar eller att ändra vilotiderna.

– Vår tanke är att det inte ska drabba kollektivet, utan att individerna får välja utifrån det vi förhandlat fram, säger Peter Lennartsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av FL (ej verifierad) mån, 04/18/2011 - 22:59
Bra jobbat förhandlingsgruppen! Ni har jobbat hårt och vi är jättenöjda!
Inlagt av ESSA (ej verifierad) tis, 04/19/2011 - 01:17
Bra jobbat förhandlingsgruppen!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA