Avtalsmiss om sjuklön rättad

AVTAL2014-01-14

En korrigering av det statliga villkorsavtalet ska säkra att alla anställda får ut den sjuklön man har rätt till enligt sjuklönelagen. De som redan drabbats av för låg sjuklön ska kompenseras retroaktivt.

Den som är sjuk får sjuklön av arbetsgivaren de första 14 sjukdagarna, efter en första obetald karensdag. Sjuklönen ska motsvara 80 procent av inkomstförlusten. Men i det nya statliga villkorsavtalet, som gäller sedan 1 juni 2013, slog beräkningsgrunderna fel för vissa grupper.

Det har fått till följd att de som arbetar koncentrerad deltid och de som haft flera ledighetsperioder under sjukskrivningen kan ha fått för lite eller för mycket utbetalt i sjuklön.

Parterna på myndighetsområdet har därför gjort en korrigering i avtalet. Den börjar gälla 1 februari. De som dessförinnan har fått för låg sjuklön ska kompenseras retroaktivt, medan de som fått för mycket slipper betala tillbaka. Rättelserna ska vara gjorda senast 30 juni.

Eftersom det kan ta tid att göra den tekniska anpassningen i myndigheternas lönesystem kan de få respit till 1 juni med att tillämpa de nya avtalsreglerna. Vid sjukfall från 1 februari ska dock felaktigheter åt båda hållen rättas, vilket innebär att den som fått för hög sjuklön får ett återkrav.

ST-ombudsmannen Marie-Therese Gyllhede säger att det är okänt hur många som drabbats av felet i villkorsavtalet, men att det troligen berör ett relativt begränsat antal anställda. I förhandlingarna, som avslutades före jul, konstaterades att en så kallad arbetsgivarventil kan utnyttjas för att begränsa följderna av julhelgens många lediga dagar. ”Ventilen” innebär att arbetsgivarna kan göra korrigeringar redan på januarilönen om en anställd annars skulle få väsentligt lägre sjuklön än man har rätt till enligt lag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA