Bara e-fakturor nästa steg

E-FÖRVALTNING2015-01-16

Ekonomistyrningsverket, ESV, har fått regeringens uppdrag att utreda vilka konsekvenser det skulle få om staten helt går över till att uteslutande använda elektroniska fakturor inom offentlig sektor.

Systemet med e-fakturor innebär stora vinster för både miljö och effektivitet. Därför överväger regeringen att låta offentlig sektor helt gå över till e-faktura. ESV har fått i uppdrag att utreda vilka konsekvenser ett sådant krav skulle få och hur en övergång skulle kunna gå till.

Bakom utredningsuppdraget finns också ett EU-direktiv om e-faktura vid offentlig upphandling. Det ska vara införlivat med svensk lag senast 2018, skriver ESV i ett pressmeddelande. Direktivet går ut på att offentlig sektor ska kunna ta emot och hantera e-fakturor i något av de format som ingår i kommande europeisk standard. Att enbart tillåta leverantörer att skicka e-faktura till offentlig sektor skulle vara ett sätt att ta direktivet ett steg längre. I Danmark och Norge har man redan förbud mot pappersfaktura och Spanien är på väg att införa ett förbud.

Nu ska ESV ge förslag till hur detta skulle kunna genomföras och vilka åtgärder som krävs. Förutom att ta hänsyn till möjliga effektiviseringar kommer ESV också att undersöka miljöaspekterna. Myndigheten ska också redovisa konsekvenserna för olika typer av företag och om konkurrensen i offentlig upphandling kan påverkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA