Bara män toppar statens löneliga

LÖNER2007-08-21

De statliga myndighetschefernas löner för 2007 är klara. Högsta månadslönen, 129 400 kronor, fick Vägverkets chef Ingemar Skogö. Bland de tio som fick störst höjning finns flera kvinnor inom kulturområdet.

Denna artikel publicerades 2007 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Alla lönerna är nu klara för generaldirektörer, landshövdingar, rektorer för universitet och högskolor, museichefer och andra höga statliga chefer. Löneökningarna för hela gruppen blev i genomsnitt 3,6 procent och de gäller från den 1 januari i år.

Liksom föregående år ligger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö högst med 129 400 kronor i månaden. Därefter kommer Arbetsmarknadsverkets chef Bo Bylund med 119 400 kronor, följd av Skatteverkets och Försäkringskassans chefer Mats Sjöstrand och Curt Malmborg med 114100 respektive 112300 kronor.

Första kvinnan nummer elva

Första kvinnan på listan är Ingrid Bonde, generaldirektör för Finansinspektionen. Med sin månadslön på 103400 kronor hamnar hon på elfte plats.

Även de största procentuella höjningarna går till män: Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander fick 11,7 procent i löneökning och tjänar från i år 85 600 kronor.

Bland de tio som fått störst löneökning i procent tillhör sex kulturområdet och av dem är tre kvinnor. Mest av dem, 7,4 procent, fick Birgitta Svendén, rektor för Operahögskolan.

– Det är ledsamt att gång på gång konstatera att få kvinnor finns på de högst betalda befattningarna inom staten, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede. Glädjande är dock att flera av de högsta procentuella höjningarna gäller kvinnor, även om det är från tidigare låga nivåer, och att det är inom kultursektorn.

Hoppas på lyft i kultursektorn

Hon hoppas också att höjningarna inom kultursektorn ska återspeglas i de lokala löneförhandlingarna för övrig personal, eftersom löneläget enligt henne är oerhört lågt inom hela sektorn.

Allmänt anser Annette Carnhede att statliga chefer ska ha bra löner och att lönerna inte kan anses oskäliga med tanke på vad som krävs av det statliga ledarskapet.

–Överlag måste de statliga lönerna vara bra om vi ska kunna behålla och rekrytera arbetskraft, inte minst inför det rekryteringsbehov som väntar i samband med de förestående pensionsavgångarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA