Bara vissa kan få utökat skydd

ÖPPENHET2012-08-10

Regeringen vill stärka meddelarskyddet för privatanställda, i första hand inom vård, skola och omsorg. STs ordförande Britta Lejon beklagar att initiativet inte omfattar alla som arbetar med skattefinansierad verksamhet i privat regi.

STs ordförande Britta Lejon välkomnar att regeringen vill utreda om privatanställda inom vård, skola och omsorg ska få meddelarskydd.

– Men det är sorgligt att regeringen missar chansen att utreda om meddelarskyddet ska gälla i all verksamhet som bedrivs med skattebetalarnas resurser, säger hon.

Meddelarskyddet är grundlagsfäst och innebär att offentliganställda ska kunna lämna uppgifter till media utan risk för att arbetsgivaren efterforskar källan eller straffar den som lämnat uppgifterna.

Enligt utredningsuppdraget ska möjligheterna till ett avgränsat meddelarskydd inom vård, skola och omsorg undersökas. Men utredaren ska också kunna ge förslag om meddelarskydd inom andra områden, exempelvis för Arbetsförmedlingens kompletterande aktörer.

Den otydliga gränsdragningen är avsiktlig, förklarar Gustav Gellerbrant, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet. Den ger utredaren större frihet att själv föreslå avgränsningar.

Men Britta Lejon tror inte att utredaren kommer att föreslå meddelarskydd för andra än de utpekade grupperna.

– Återstår för oss att försöka teckna avtala om meddelarskydd. Men ett avtal kan aldrig ersätta det skydd som finns i grundlagen.

Utredningen ska vara klar 30 september 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA