Barnledig – i karriären

VÄGVERKET2003-12-16

Flera utbildningar och en ny tjänst – samtidigt som hon ska föda barn i januari. På Vägverket i Jönköping ses barnledighet inte som något hinder i en fortsatt karriär.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Lotta Olssons verklighet är något som en del kvinnor i Sverige fortfarande bara kan drömma om. Men på Vägverkets regionkontor i Jönköping har arbetsgivaren helt klart upptäckt hennes kvalitéer. Man ser fram emot att hon ska komma tillbaka från sin föräldraledighet, ta över nya arbetsuppgifter och stanna i många år till.

Hösten har varit arbetsfylld för 32-åriga Lotta Olsson. Vid sidan av sitt dagliga arbete som driftsledare/beställarombud, på avdelningen Drift och Underhåll, har hon hunnit utbilda sig i såväl entreprenadjuridik som grunderna för framtida ledarskap. &quoteVägval&quote heter Vägverkets egna utbildning som riktar sig till unga potentiella ledare.

Dessutom har hon mentalt och i praktisk handling förberett sig på att bli förälder. Och arbetskamraterna, de flesta är män, har stött henne och varit omtänksamma och sett till att hon inte lyft och bär saker i onödan.

–Jag står ju inte precis ute och gräver med spade, skrattar hon. Däremot är jag rätt mycket ute och åker bil för att kontrollera att Vägverket får det man beställt.

Redan vid anställningsintervjun för fem år sedan blev hon tillfrågad om sina planer för den närmaste femårsperioden. Hon svarade ärligt, att hon om fem år hoppades ha familj och barn, men blev ändå anställd.

– Arbetsgivaren har alltså varit fullt medveten om att detta skulle komma. I mitt fall har det varit &quotepå gång&quote i tre års tid.

Den nya tjänsten som väntar på Lotta Olsson i oktober, när hon räknar med att vara tillbaka, innebär samordning och planering av drift och underhåll i regionerna. Mer skrivbords- och internt kontaktarbete, som hon nu ser det.

Lotta Olsson är även sektionsordförande inom ST-Vägverk. Hon hoppas att Vägverkets exempel ska inspirera andra fackligt aktiva inom ST till att arbeta vidare med bl a jämställdhetsfrågor.

Riskerar jobbet

En SCB-undersökning visar att risken för att bli arbetslös fördubblas för både män och kvinnor när de väntar barn. För en kvinna är risken dubbelt så hög som för en man. Näringslivsministern förbereder ett lagförslag som hindrar uppsägning av föräldralediga innan de återinträtt i tjänst

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA