Bättre rösta på parti

DEBATT: EU2005-04-05

En del EU-motståndare driver just nu att Sverige ska folkomrösta om EUs nya konstitutionella fördrag.

Ett argument som de använder är att flera andra EU-länder ska folkomrösta. Det är ett konstigt argument från dem som normalt annars hävdar att Sverige ska påverkas så lite som möjligt av andra länder.

Sverige har aldrig folkomröstat om förändringar i den svenska grundlagen. Därför känns det ologiskt att vi skulle folkomrösta om ett nytt EU-fördrag. Jag tycker att vi ska hålla fast vid den demokratiska tradition där vi utifrån värderingar röstar på det parti som bäst svarar mot våra åsikter.

Varje folkomröstning undergräver nämligen betydelsen av vår röst i de val som hålls till kommun- och landstingsfullmäktige, riksdag och Europaparlamentet.

Det nya EU-fördraget innehåller dessutom många delar. Vilken del är det som väljarna ska ta ställning till och vilka slutsatser ska beslutsfattarna dra av ett eventuellt folkomröstningsresultat?

Handlar det om fördragets förbättrade möjligheter att bekämpa gränsöverskridande brottslighet eller om den förstärkta jämställdheten?

Åsa Westlund

Europaparlamentariker och ledamot
i Grundlagsutredningen (s)

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA