Begränsad ökning av budget för avvisningar

KRIMINALVÅRDEN2016-03-07

Kriminalvården har inte budgeterat för någon större ökning av tvångsavvisningar på migrationsområdet de närmaste åren. Detta trots att inrikesminister Anders Ygeman, S, har uppdragit åt myndigheterna att förbereda för en ökning av avvisningsbesluten.

Kriminalvården har tillsammans med polisen och Migrationsverket regeringens uppdrag att effektivisera sitt arbete med att avvisa asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Enligt Kriminalvårdens regleringsbrev ska andelen verkställda beslut om avvisningar ”öka avsevärt”.

I januari i år sade inrikesminister Anders Ygeman, S, till Dagens Industri att han bedömer att det kan röra sig om 60 000-80 000 personer av de asylsökande som kom 2015 som kommer att få avslag och därmed ska avvisas.

”Förstahandsåtgärden är att få till ett frivilligt återvändande och skapa bra förutsättningar för det. Men klarar vi inte det måste vi ha ett återvändande med hjälp av tvång”, sade han till Dagens Industri.

Och just tvångsavvisningar brukar Kriminalvårdens transportenhet verkställa. Men trots inrikesministerns tydliga hållning har myndigheten inte budgeterat för någon större ökning av tvångsavvisningar.

Enligt myndighetens budgetunderlag beräknas transportenheten avvisa 2 750 personer med avvisningsbeslut från Migrationsverket och 700 personer med avvisningsbeslut från polisen under 2017, totalt 3 450 personer, skriver Svenska Dagbladet. 2019 beräknas 4 500 personer behöva tvångsutvisas ut ur landet.

Enligt Kriminalvården är det mycket svårt att göra en prognos för antalet tvångsavvisningar.

”Vår dimensionering bygger på polisens förmåga att göra ärenden verkställbara. De här siffrorna bygger på de signaler vi får, vi är medvetna om att de kan ändra sig”, säger Johan Mellbring, chef på Nationella transportenheten, till Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA