Behandling av ADHD gav resultat

KRIMINALVÅRD2012-05-25

En ny studie visar att läkemedel har positiva effekter för intagna män med ADHD inom Kriminalvården. Hälften av de behandlade blev ”normaliserade” efter ett års behandling.

Överläkaren Ylva Ginsberg i psykiatri vid Karolinska Institutet har skrivit en avhandling om medicinering av ADHD. Den bygger på en studie av 30 intagna män mellan 21 och 61 år på Kriminalvårdens anstalt i Norrtälje.

”Det går att utreda och behandla ADHD hos intagna. De flesta som medicinerades gick program och utbildning, vilket tidigare var svårt för dem. De kompletterade betyg och några slutförde en yrkesutbildning”, säger Ylva Ginsberg i ett pressmeddelande. 

Samtliga som deltog i studien hade ett tidigare substansmissbruk bakom sig, och ofta även ångest och depression eller autism. De deltagande medicinerades med metylfenidat, och under ett inledande skede om fem veckor fick en kontrollgrupp istället placebo. Efter de fem veckorna behandlades alla 30 intagna med metylfenidat i kombination med program och utbildning.

Viktigast var förbättringen i ADHD-symtom efter fem veckor, vilket skattades både av oberoende bedömare och av deltagarna själva. ADHD-symtomen minskade i fortsättningen så tydligt att hälften blev normaliserade efter ett års behandling. Deltagarna skattade också sin livskvalitet högre, framförallt mål och värderingar samt inlärningsförmåga.

”För goda effekter på sikt är det också viktigt att Kriminalvården inför frigivningen har ett gott samarbete med sjukvård och sociala myndigheter för en fungerande behandling även utanför murarna”, säger Ylva Ginsberg.

Fakta ADHD

ADHD (Attention-deficit/hyperactivity disorder) är en ärftlig, kronisk neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med bristande uppmärksamhetsstörning, överaktivitet och impuslivitet. Dessa tre kan förekomma var för sig eller i kombination. Namnet ADHD kommer ifrån DSM-IV, det verktyg som används för att ställa diagnos. Det är vanligt att personer med ADHD även har andra problem som hänger samman med funktionsnedsättningen, till exempel motoriska problem, inlärningsproblem, sömnsvårigheter och bristande tidsuppfattning.

Källa: Kriminalvården

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA