Bekämpa fattigdomen

DEBATT: INSÄNT2003-12-17

Alla har vi upprörts över terroristdåden den 11 september, där förövarna visade ett avskyvärt förakt för människoliv.
Det är inte första gången som religionen övergår i fanatism. Fanatism kan även uppstå ur andra ideologier som fascism, nazism, kommunism och nationalism, men man har aldrig förr haft så fruktansvärda medel till förfogande som nu
Andra världskriget med dess makabra slut, då USAs atombomber över Hiroshima och Nagasaki fick fruktansvärda följder, var trots allt bara ett prov på människans gränslösa förintelsemöjligheter!
Det är illavarslande och skrämmande när USA genom sin president George W Bush säjer sig vilja ha, och redan startat, ett världsomfattande hämndkrig. Inte bara mot den trolige förövaren, kriget kan även innebära störtande av regeringar. Det skulle innebära att hela nationer kunde klassas som terrorister! Detta krig tycks även stödjas av Tony Blair och de ska representera demokratiska stater.

Denna så kallade vedergällning har redan krävt många oskyldiga offer i Afghanistan och dessutom har det omöjliggjort för Röda Korset och andra hjälporganisationer att bistå de drabbade. Vanlig anständighet kräver att hjälporganisationerna kan verka där för att lindra   nöden under FNs beskydd. Om det som nu pågår i Afghanistan får fortsätta kommer alla att bli förlorare, även USA.
Krig och hämnd är det sämsta sättet att lösa konflikter, det finns det alltför många exempel på och när övergår vedergällning i terrorism?
Öga för öga, tand för tand har ett starkt grepp om Israel och Mellanösternkonflikten och det tycks vara ett oöverstigligt hinder för en fredlig samlevnad. Men hämnd föder hat som resulterar i mera hämnd år efter år.
Man måste nu snarast allvarligt diskutera följderna av krigshandlingarna och andra alternativ.

Trots en månads bombning har den eftersökte Usama bin Ladin inte kunnat infångas. Hur många av civilbefolkningen ska dö, skadas eller tvingas från hus och hem och bli flyktingar med en otrygg framtid innan den jakten är slut?
Det måste finnas andra lösningar som inte drabbar oskyldiga! Ett exempel: Krigsförbrytaren Milosevic har ställts under FNs domstol. Internationell lag och rätt ska döma den som begått ett brott mot mänskligheten. Kollektiv bestraffning ska vara olaglig. Detta måste vara allas rättesnöre.
Det är hög tid för en mångsidig och mer nyanserad debatt om dessa väsentliga frågor.
Sverige har förunnats en lång tid av fred och vi borde vara de första att tillsammans med FN föra fram förnuftets och humanismens idéer som den bästa vägen till fred och samlevnad. Rättvis fördelning av jordens resurser och bekämpande av fattigdomen i världen är en viktig del av kampen mot terrorism.
H. Hallberg

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA