Annons:
trög start
Fördjupning
AVAnn-Charlotte Viklund0 kommentarerTyck till!

Bekanta frågor för ”nya” facket

Frågorna är välkända, men den administrativa miljön har varit rörig och beslutsvägarna delvis nya. Starten för ST-Försäkringskassan har därför varit lite trög, förklarar Siv Norlin.

Den som under januari månad ville träffa Siv Norlin, ordförande i STs nya storavdelning, fick springa ikapp henne någonstans mellan Sturegatan 15 och Klara Västra kyrkogatan 11 i Stockholm. Där har ST-Försäkringskassans Stockholmssektion sin fackexpedition, och dit fick Siv Norlin ta sig i väntan på en ST-dator och på att bli inkopplad på SFA-nätet, försäkringskassornas och Riksförsäkringsverkets (RFV) gemensamma intranät.

Denna koppling behövs om man ska kommunicera med de  förtroendevalda och medlemmarna vid försäkringskassorna.

Bortsett från lite ”administrativt strul” är avdelningsstyrelsen och sektionerna nu igång med den nygamla verksamheten och med kontaktbyggande. Arbetsuppgifterna inom avdelningsstyrelsen är också fördelade, så alla är  medvetna om vad som förväntas av dem, försäkrar Siv Norlin.

Under hela januari har oroliga medlemmar, som tidigare tillhörde FF, ringt sina sektioner och undrat om de har kvar sitt tidigare försäkringsskydd, eftersom premien för den frivilliga delen inte dragits på lönen och den utlovade informationen från försäkringsbolaget inte kommit. Särskilt medlemmar med pågående försäkringsärenden har varit oroliga. Lokalt har försäkringarna därför varit den hittills största fackliga frågan.

Centralt har avdelningen satt sig in i och diskuterat RFVs budgetunderlag för 2004–2006, som ska vara klart i mitten av mars.

Frågan togs även upp på styrelsens planeringsdagar i slutet av januari, där man också var helt överens om att det i dagsläget inte finns något omställningsutrymme, trots att RFV räknat med att frigöra motsvarande 300 miljoner kronor för 2004.

I sin budgetframställan begär RFV visserligen oförändrad budgetram, jämfört med 2003, men tar då inte hänsyn till eventuella ökade kostnader.

– Få kassor har hittills över huvud taget antytt att de uppnått effektivitetsvinster med de nya ärendehanteringsstöden (ÅHS 1.3). Att då på ett år frigöra 300 miljoner låter som en ren utopi, säger Siv Norlin.

Omställningsutrymmet vid försäkringskassorna ska, enligt tidigare löften, inte enbart användas till att betala för tekniken, utan även till att utveckla arbetsmiljön och förbättra kvaliteten i försäkringen.  
Siv Norlin konstaterar dock att RFV, troligen som ett resultat av samtalen med ST- Försäkringskassan, villkorat möjligheten att utnyttja omställningsutrymmet till att gälla när man fått ett mer utvecklat tekniksystem än dagens ÄHS 1.3.

Mätningar har under januari månad gjorts i varje försäkringskassa för att se vilka effekter gjorda teknikinvesteringar – ÄHS, Internet-satsning, telefoni med mera – gett organisationen. Även ST-FK-avdelningen är intresserad av dessa resultat och har i ett brev till sina sektioner uppmanat dem att ta del av resultaten, vidarebefordra eventuella synpunkter och  förse avdelningen med dessa.

För ett år sedan fattade försäkringskassornas direktörer tillsammans beslut om att förverkliga ett antal idéer ur det gemensamma kundpolicydokumentet ”Kassan möter kunden idag och i morgon”. Som följd av beslutet håller så gott som alla försäkringskassor nu på att införa telefonöppen kundtjänst till klockan 20 alla vardagar. Förhandlingar om att finna lämpliga lösningar lokalt pågår för fullt.    

Direktörsbeslutet fattades utan föregående MBL-förhandlingar. För att undvika liknande situationer tänker FK-avdelningen nu ta hjälp av arbetsrättsjurister för att utreda frågan rent principiellt och  få klarhet i om det går att bete sig på detta sätt.

Enligt gällande delegeringsordning är det ST-FK-avdelningen som deltar i parternas centrala MBL-förhandlingar, vid tvisteförhandlingar träder förbundet, ST, in.
Både Siv Norlin och Johnny Estius, som är vice ordförande i avdelningen, beräknar att arbeta fackligt för avdelningen cirka 75 procent av sin tid.

Under april–maj planerar avdelningsstyrelsen att besöka samtliga sektioner (tidigare FK-avdelningar), och 22 maj är det dags för den nya avdelningens första representantskap.

Siv Norlin
Ålder: 44 år
Familj: Singel
Arbete: Anställd vid Försäkringskassan i Stockholm sedan 1979.
Fackliga uppdrag: Ordförande i ST-Försäkringskassan sedan nyår, dessutom  ordförande i avdelningens Stockholmssektion. Ledamot i STs förbundsstyrelse.
Det bästa med ditt tidigare förbund, FF: Korta och tydliga beslutsvägar.
Fritid: Just nu ingen.
Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.