Bemanningsbransch granskas i två år

BEMANNING2011-10-07

Arbetsmiljöverket synar bemanningsbranschen i sömmarna i ett tvåårigt projekt. Även de inhyrande företagen omfattas av granskningen.

Det har visat sig att det inträffar fler arbetsolyckor i bemanningsbranschen än i övriga arbetslivet. De senaste sex åren har 2 500 olyckor med sjukfrånvaro som följd rapporterats till Arbetsmiljöverket.

– Det är unga som drabbas. I bemanningsbranschen drabbar 60 procent av olyckorna anställda under 35 år jämfört med 50 procent i övriga arbetslivet. Det är naturligtvis inte bra, säger Fredrika Brickman på Arbetsmiljöverket.

Myndigheten har startat ett tvåårigt projekt som först kommer att syna arbetsmiljöarbetet på de uthyrande bemanningsföretagen. Därefter vänder Arbetsmiljöverket blicken mot de inhyrande arbetsgivarna.

– Då kommer vi särskilt att titta på truck och lager, industri och annan tillverkning samt transportsektorn, säger Fredrika Brickman.

Hon är nationell samordnare för projektet där 1 400 arbetsplatser inspekteras.

Att det är unga som drabbas av olyckorna kan bero på att de är en stor grupp bland de uthyrda, tror Fredrika Brickman. Men varför bemanningsbranschen har så mycket olyckor kan ingen säga med säkerhet.

– En farhåga är att den som blir uthyrd inte får en lika bra introduktion till arbetet som den som blir anställd, säger Fredrika Brickman.

Men arbetsmiljölagen gör ingen skillnad mellan tillsvidareanställdas och inhyrdas rätt till en god introduktion till ett säkert arbetssätt. Uthyrda får inte missgynnas, enligt Fredrika Brickman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA