Annons:
Fredrik »Benke« Rydman är tillbaka med Svansjön på Dansens hus i Stockholm. Föreställningen har setts av 70  000 personer.Bild:Mats Bäcker
dans
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Benke Bensprattel kan inte sitta still

Kroppen har alltid varit nummer ett. Men för två år sedan kraschade koreografen Fredrik »Benke« Rydmans främsta arbetsredskap. Nu är han tillbaka med sin hyllade nytolkning av Svansjön på Dansens hus.

Han kallades för »Benke Bensprattel« under gymnasietiden i Västerås. Framgångarna med streetdansgruppen Bounce etablerade honom som »Bounce-Benke«. Hans kolleger döpte honom till »The machine« och »The 
beast« medan svetten rann och nya kombinationer föddes i repsalen.

Det är talande att alla Fredrik »Benke« Rydmans smeknamn är kopplade till hans prestationer inom dans­världen. Han är koreografen som stöpte om Tjajkovskijs klassiker Svansjön i streetversion – en föreställning som sedan 2011 gjort några varvs segertåg i Europa och setts av 70 000 personer bara på Dansens hus i Stockholm, dit den återvänder i dagarna. Scenshowen till Måns Zelmerlöws vinnarbidrag i Eurovisionsschlagerfestivalen 2015 är också Benke Rydmans verk.

En bra dag, förklarade han i fjol som värd för Sommar i P1, är en dag då kroppen gör ont: »Jag är min kropp. Jag älskar träningsvärk«. 

Är i dag en bra dag?
– Ja, i går kväll spelade jag tennis och det känns lite i ryggen. Så nu är jag pigg och glad, säger han när vi träffas en morgon på ett kafé mittemot Kultur­huset Stadsteatern i Stockholm där han repeterar koreografin till föreställningen Lola Blau.

Att du inte längre tränar och uppträder som förr har alltså inte påverkat din kärlek till träningsvärk?
– Nej, jag tror att jag kommer att känna så hela livet. Jag har fattat att den där koncentrationen man har när man tränar dans… Den har hjälpt mig så jävla mycket. Jag har varit så glad hela livet, haft ett stabilt humör. När man tappar det, då plötsligt börjar det svänga lite mer.

Två år har passerat sedan Benke Rydmans hälsa tog en brant sväng utför. Då hände det otänkbara – »The machine« tvärstannade. Benke Rydman har under åren vant sig vid att »kötta på«, trots fysisk smärta. Den här gången gick det inte. Det han trodde var nackspärr visade sig vara ett diskbråck och följden blev att han förlorade delar av synen, fick nervdomningar och en tillfällig förlamning. 

– Jag låg helt stilla i sängen och målade upp helvetesbilder och tänkte »vad ska jag göra med mitt liv nu?« Det var många existentiella tankar kring vem man är och varför man håller på som man gör. 

Benke Rydman vrider huvudet från sida till sida, som för att försäkra sig om att det fungerar, ler lite snett och tillägger:

– Fast nu skulle jag kanske behöva få ett diskbråck till.

Jo, för det han lovade sig själv i det påtvingade liggläget – att stanna upp, inte likställa sin identitet med dansprestationer och att låta sin familj komma i första hand – är det lite si och så med i dag. 

För även om han numera hellre står bakom scenen än dansar själv duggar uppdragen tätt. Två veckor efter premiären av Lola Blau sätts ett verk han gör för Oslo Danse Ensemble upp, samtidigt som Stockholm är tapetserat med 
affischer för »Fredrik Rydmans Svansjön«. 

Letar man efter en gemensam nämnare för hans genreöverskridande projekt är det denna: Publiken älskar dem. Föreställningar som The score, Gök­boet och Svansjön förvandlade Dansens hus till en folkfest med spontandans i bänkraderna. Bounces avskeds­föreställning fyllde Globen flera gånger om.

Vad är den hemliga ingrediensen?

– Den hemliga ingrediensen är att vi älskar att dansa.

Det gör väl alla dansare?

– Nej, nej. 

Benke Rydman skakar på huvudet med den bakochframvända kepsen. Visst, alla har väl älskat att dansa någon gång.

– Men med Bounce, det lyste igenom – vår dansglädje, vår energi. Det är en kraft som är större än någonting annat. Där finns inget intellektuellt, det skär av huvudet och går in i magen och hjärtat, förklarar han. 

Men Sverige har en ganska rak berättartradition, upplever han: man vill förstå. Dansen fungerar inte så, och det är en förklaring till att den är en ganska marginaliserad konstform. Att tevetablåerna på senare år fyllts med dansprogram gläder honom. 

– Det betyder att fler får referenspunkter och kan bygga upp sitt dansbibliotek. Då kan man känna att det inte är så märkligt att någon ligger och rullar över golvet. 

Dagens repetitioner väntar och Bounce-Benke studsar upp ur kafé­soffan. Medan han är på väg ut frågar jag om han tror att han kommer att lyckas med sin föresats att inte alltid jaga nästa danskick. 

– Att bara vara nöjd… Fan vad jag kan längta efter det. Att hämta in tidningen på morgonen, ta det lugnt. Men jag är nog en sådan som behöver förändring, impulser, svarar han utan att låta särskilt missnöjd. 
Sedan är Benke Bensprattel borta.

Fredrik »Benke« Rydman
  • Född: 1974 i Västerås.
  • Bor: I Stock­holms­förorten Älvsjö med fru och två barn. 
  •  Bytte bana: Började läsa teknisk fysik i Uppsala, men bytte till Balettakademien trots att hans pappa gav honom ett exceldokument som jämförde löneutvecklingen för dansare och ingenjörer.
  • Karriär: Är en av grundarna av streetdansgruppen Bounce som upplöstes 2010 efter 13 års framgångar. Har nytolkat klassiska verk som Svansjön och Macbeth. Har koreograferat scenshower för Eric Saade, Martin Stenmarck och Måns Zelmerlövs vinnarbidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen 2015.
  • Utbildar: Driver tillsammans med Bounce-parhästen Jennie Widegren dansskolan House of shapes på Södermalm i Stockholm.
  • Gör honom tårögd: »Ingenting gör mig så glad eller stolt som när det kommer fram 20-åringar som är svinbra och berättar: ›Jag såg Bounce i Kalmar när jag var 14 och bestämde mig för att bli dansare.‹ Det är så fint.«
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.