Annons:
Fredrik »Benke« Rydman är tillbaka med Svansjön på Dansens hus i Stockholm. Föreställningen har setts av 70  000 personer.Bild:Mats Bäcker
dans
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Benke Bensprattel kan inte sitta still

Kroppen har alltid varit nummer ett. Men för två år sedan kraschade koreografen Fredrik »Benke« Rydmans främsta arbetsredskap. Nu är han tillbaka med sin hyllade nytolkning av Svansjön på Dansens hus.

Han kallades för »Benke Bensprattel« under gymnasietiden i Västerås. Framgångarna med streetdansgruppen Bounce etablerade honom som »Bounce-Benke«. Hans kolleger döpte honom till »The machine« och »The 
beast« medan svetten rann och nya kombinationer föddes i repsalen.

Det är talande att alla Fredrik »Benke« Rydmans smeknamn är kopplade till hans prestationer inom dans­världen. Han är koreografen som stöpte om Tjajkovskijs klassiker Svansjön i streetversion – en föreställning som sedan 2011 gjort några varvs segertåg i Europa och setts av 70 000 personer bara på Dansens hus i Stockholm, dit den återvänder i dagarna. Scenshowen till Måns Zelmerlöws vinnarbidrag i Eurovisionsschlagerfestivalen 2015 är också Benke Rydmans verk.

En bra dag, förklarade han i fjol som värd för Sommar i P1, är en dag då kroppen gör ont: »Jag är min kropp. Jag älskar träningsvärk«. 

Är i dag en bra dag?
– Ja, i går kväll spelade jag tennis och det känns lite i ryggen. Så nu är jag pigg och glad, säger han när vi träffas en morgon på ett kafé mittemot Kultur­huset Stadsteatern i Stockholm där han repeterar koreografin till föreställningen Lola Blau.

Att du inte längre tränar och uppträder som förr har alltså inte påverkat din kärlek till träningsvärk?
– Nej, jag tror att jag kommer att känna så hela livet. Jag har fattat att den där koncentrationen man har när man tränar dans… Den har hjälpt mig så jävla mycket. Jag har varit så glad hela livet, haft ett stabilt humör. När man tappar det, då plötsligt börjar det svänga lite mer.

Två år har passerat sedan Benke Rydmans hälsa tog en brant sväng utför. Då hände det otänkbara – »The machine« tvärstannade. Benke Rydman har under åren vant sig vid att »kötta på«, trots fysisk smärta. Den här gången gick det inte. Det han trodde var nackspärr visade sig vara ett diskbråck och följden blev att han förlorade delar av synen, fick nervdomningar och en tillfällig förlamning. 

– Jag låg helt stilla i sängen och målade upp helvetesbilder och tänkte »vad ska jag göra med mitt liv nu?« Det var många existentiella tankar kring vem man är och varför man håller på som man gör. 

Benke Rydman vrider huvudet från sida till sida, som för att försäkra sig om att det fungerar, ler lite snett och tillägger:

– Fast nu skulle jag kanske behöva få ett diskbråck till.

Jo, för det han lovade sig själv i det påtvingade liggläget – att stanna upp, inte likställa sin identitet med dansprestationer och att låta sin familj komma i första hand – är det lite si och så med i dag. 

För även om han numera hellre står bakom scenen än dansar själv duggar uppdragen tätt. Två veckor efter premiären av Lola Blau sätts ett verk han gör för Oslo Danse Ensemble upp, samtidigt som Stockholm är tapetserat med 
affischer för »Fredrik Rydmans Svansjön«. 

Letar man efter en gemensam nämnare för hans genreöverskridande projekt är det denna: Publiken älskar dem. Föreställningar som The score, Gök­boet och Svansjön förvandlade Dansens hus till en folkfest med spontandans i bänkraderna. Bounces avskeds­föreställning fyllde Globen flera gånger om.

Vad är den hemliga ingrediensen?

– Den hemliga ingrediensen är att vi älskar att dansa.

Det gör väl alla dansare?

– Nej, nej. 

Benke Rydman skakar på huvudet med den bakochframvända kepsen. Visst, alla har väl älskat att dansa någon gång.

– Men med Bounce, det lyste igenom – vår dansglädje, vår energi. Det är en kraft som är större än någonting annat. Där finns inget intellektuellt, det skär av huvudet och går in i magen och hjärtat, förklarar han. 

Men Sverige har en ganska rak berättartradition, upplever han: man vill förstå. Dansen fungerar inte så, och det är en förklaring till att den är en ganska marginaliserad konstform. Att tevetablåerna på senare år fyllts med dansprogram gläder honom. 

– Det betyder att fler får referenspunkter och kan bygga upp sitt dansbibliotek. Då kan man känna att det inte är så märkligt att någon ligger och rullar över golvet. 

Dagens repetitioner väntar och Bounce-Benke studsar upp ur kafé­soffan. Medan han är på väg ut frågar jag om han tror att han kommer att lyckas med sin föresats att inte alltid jaga nästa danskick. 

– Att bara vara nöjd… Fan vad jag kan längta efter det. Att hämta in tidningen på morgonen, ta det lugnt. Men jag är nog en sådan som behöver förändring, impulser, svarar han utan att låta särskilt missnöjd. 
Sedan är Benke Bensprattel borta.

Fredrik »Benke« Rydman
  • Född: 1974 i Västerås.
  • Bor: I Stock­holms­förorten Älvsjö med fru och två barn. 
  •  Bytte bana: Började läsa teknisk fysik i Uppsala, men bytte till Balettakademien trots att hans pappa gav honom ett exceldokument som jämförde löneutvecklingen för dansare och ingenjörer.
  • Karriär: Är en av grundarna av streetdansgruppen Bounce som upplöstes 2010 efter 13 års framgångar. Har nytolkat klassiska verk som Svansjön och Macbeth. Har koreograferat scenshower för Eric Saade, Martin Stenmarck och Måns Zelmerlövs vinnarbidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen 2015.
  • Utbildar: Driver tillsammans med Bounce-parhästen Jennie Widegren dansskolan House of shapes på Södermalm i Stockholm.
  • Gör honom tårögd: »Ingenting gör mig så glad eller stolt som när det kommer fram 20-åringar som är svinbra och berättar: ›Jag såg Bounce i Kalmar när jag var 14 och bestämde mig för att bli dansare.‹ Det är så fint.«
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.