Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Benny Haag: Våga vara en riktig förlorare!

"Jag sörjde och grät och förbannade till höger och vänster, ända tills jag insåg att om något positivt ska inträffa i det helvete jag befann mig i så måste jag nog fan ta hand om det själv", skriver skådespelare Benny Haag. Hans krönika handlar om att våga förlora.

Jag är skådespelare. Mellan 1988 och 2000 arbetade jag på Dramaten. På den arbetsplatsen får man en stor chans i en stor roll, i en uppmärksammad föreställning på någon av de stora scenerna. Tar man inte den chansen förpassas man för evigt till Statisternas Bakgård och får fortsättningsvis, på sin höjd, gå in i någon föreställning till någon av De Stora Aktörerna för att bli nedstucken i en fäktscen eller för att avlämna ett brev.

Jag fick min chans i Spöksonatenav August Strindberg, där jag gjorde Studenten. Och jag misslyckades kapitalt. Fast jag gjorde huvudrollen nämnde Aftonbladets recensent mig inte i sin anmälan. I DN skrevs det: »Haag verkar inte veta vad han säger överhuvudtaget«.

Som »belöning« för denna usla insats satte man mig i frysboxen och tog in andra killar i min ålder som fick göra roller jag kunde ha gjort. Jag var paria och pestsmittad och hade jag inte varit fastanställd hade man sparkat mig med omedelbar verkan. Detta skedde i början av nittio­talet, jag var några och de trettio och med högtflyende planer på en stor framtid vid vår national­scen. Dessa drömmar grusades med ett enda välriktat knockoutslag.

Och det är här det börjar bli riktigt intressant, tycker jag. Hur förhåller man sig till en sådan katastrof? Sätter man sig framför teven med ett helrör, tycker att livet är slut och hoppas att någon ska knacka på dörren och hjälpa en tillbaka till livet?

Jag gjorde i alla fall så – ända tills jag förstod att ingen kommer att förbarma sig över mig. Jag sörjde och grät och förbannade till höger och vänster, ända tills jag insåg att om något positivt ska inträffa i det helvete jag befann mig i så måste jag nog fan ta hand om det själv.

Jag gjorde monolog av Jan Guillous bok Ondskan.Det blev en jättesuccé som spelats 750 gånger och som gjorde mig stark nog att säga upp min fasta anställning för att numera ägna mig åt monologer och föreläsningar på frilansbasis.

Ja, se där, det var väl ändåen riktig solskenshistoria som går på tvärs mot fackets grundidé att någon annan ska företräda dig gentemot arbetsgivaren, som alltid är iklädd hög hatt, cigarr och pälskrage.

Och den där Haag, han är väl numera egen företagare och röstar på Moderaterna.

Nej, jag glömmer inte varifrån jag kommer, en tvåa i Gubbängen, och jag kommer nog alltid att vara en gråsosse i själ och hjärta. Men när jag stod inför en smärre katastrof i mitt arbetsliv insåg jag att jag har oerhört mycket mer av mitt väl och ve i min egen hand.

När man på riktigt allvar vågar vara förlorare förstår man att förändring av egen kraft faktiskt är möjlig. Efter den devisen kommer jag att leva resten av mitt liv. 

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.