Besöksdatorer i domstolar dröjer

INTEGRITET2015-02-09

Det kommer att dröja minst ett år till innan landets domstolar kan öppna sina besöksdatorer igen. En helt ny teknisk lösning måste skapas, skriver Journalisten.

I mitten av oktober 2014 stängdes besöksdatorerna ned vid alla svenska domstolar. Det blev en konsekvens av att Datainspektionen hade riktat skarp kritik mot att datorerna gjorde det möjligt att i detalj kartlägga hur enskilda personer förekom i olika mål och ärenden. Detta ledde till ett bristande integritetsskydd, ansåg Datainspektionen.

Domstolsverket vet ännu inte när det åter blir möjligt för allmänheten att söka information i besöksdatorer.

”Tidigast 2016, men det går inte att säga exakt. Det är inte möjligt att bara stänga ned funktioner utan det kommer att behövas en helt ny teknisk lösning”, säger biträdande chefsjuristen Anna Hjorth Ööpik till Journalisten.

Den nya lösningen måste svara upp mot ett nytt lagkrav där Domstolsverket ska begränsa åtkomsten av information i domstolarnas målhanteringssystem, skriver tidningen. Och när besöksdatorerna finns på plats igen kommer det att vara med mycket begränsade sökfunktioner. Det kommer till exempel inte längre vara möjligt att söka på personnummer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA