Beställning av finansen

ST-FK2003-08-26

Det finns inga exempel på att besluten skulle bli mer lika, klagomålen och kostnaderna mindre bara för att en verksamhet förstatligas, hävdar Marianne Stålberg, styrelseordförande i Försäkringskasseförbundet, FKF.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Marianne Stålberg är kritisk till ensamutredare Hans-Eric Holmqvists förslag, som presenterades dagarna före midsommar, men inte gavs tid för remissbehandling. I ställets inbjöds representanter för försäkringskassorna, berörda departement, organisationer och statliga verk till en hearing den 18 augusti.

– Detta ser ut som ett rent beställningsjobb från finansen. Har utredningen några bevis på att ett förstatligande leder till bättre beslut för de försäkrade och att verksamheten inte blir dyrare? Kan medborgarna genom sina förtroendevalda garanteras fortsatt insyn i verksamheten? Jag tvivlar på att Holmqvist tagit några intryck av det han hört i sina samtal med kassaledningar, förtroendevalda och anställda, säger Marianne Stålberg.

Hon jämför försäkringskassorna med andra myndigheter – t ex skattemyndigheten och domstolsväsendet – och konstaterar att så fort det är fler än en person som fattar besluten så blir de olika. Lagstiftningen på socialförsäkringsområdet har efter alla ändringar också blivit ett lite svårtolkat lappverk. Man talar dessutom om ”skälighetsbedömningar”.

I de två senaste budgetpropositionerna har kassastyrelserna kritiserats för dålig ledning och styrning av verksamheten. Även RFV har tidigare framfört kritik mot kassorna, men i den senaste årsredovisningen har denna tonats ned. Likaså har Statskontorets omdömen blivit mer positiva.

– Men kan det verkligen vara så att varje länskassa i Sverige är dåligt organiserad och ledd? Hur mycket beror på otillräckliga resurser? Varför har regeringen, som i alla år utsett ordförande och vice ordförande i kassastyrelserna (och numera även alla ledamöter), inte tidigare bjudit in oss till kvalificerad utbildning?

Marianne Stålberg vill tona ned alla påståenden om bråk mellan kassorna och RFV.

– Vid upphandling av IT-teknik till kassorna har vi förvisso haft delade meningar. Kassaledningarna har t ex velat få mer insyn, eftersom det är kassorna som ska betala. Men för övrigt tycker jag att vi har kunnat diskutera även svåra frågor. Olika uppfattningar i sakfrågor ger snarare ofta välbehövlig spänst till verksamheten.

Försäkringskassorna hanterar sammanlagt 370 miljarder kronor om året. Därför behövs det även i fortsättningen förtroendevalda regionala politiker, som de försäkrade kan vända sig till med sina synpunkter och som har något att säga till om, konstaterar Marianne Stålberg.

Detta föreslår utredningen

  • Slå ihop landets 21 länsförsäkringskassor med Riksförsäkringsverket till en ”Socialförsäkringsmyndighet” som leds av en styrelse. Kassorna leds av en direktör.
  • Ersätt de regionala försäkringskassestyrelserna med s k försäkringsdelegationer bestående av lokala politiker som utses av regeringen. Deras uppgift ska vara att bevaka försäkringen och dess tillämpning samt tillsätta socialförsäkringsnämnderna.
  • Inrätta på riksnivå ett till styrelsen rådgivande organ, med uppgift att formalisera kontakterna mellan förtroendemännen på regional nivå och generaldirektören och styrelsen i den nya myndigheten.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA