Beteendeterapi bäst i behandling

UNGDOMSHEM2003-09-19

Det finns metoder som fungerar hyggligt i behandling av ungdomar med ett kriminellt och destruktivt beteende. Insatser för att direkt förändra beteendet är mest effektivt.

Det visar en forskningsöversikt som gjorts av psykologen Tore Andreassen.

Studien gäller behandling av ungdomar med de svåraste beteendestörningarna, och för den gruppen slås nu fast att kognitiv beteendeterapi är den mest effektiva behandlingsmetoden.

– Men ingen metod är ensam tillräcklig, understryker Tore Andreassen. Det är viktigt vad man fokuserar på att ändra: Beteenden, färdigheter, aggressivitetskontroll och riskfaktorer i familj, skola och andra miljöer. Man måste bryta kontakten med avvikande miljöer, bygga upp nya kontaktnät och hjälpa familjen.

– Ostrukturerade metoder på psykodynamisk grund har däremot inte fungerat bra, tillägger han.

Det är Statens institutionsstyrelse, SiS, som i många fall svarar för vården (tvångsvård) av ungdomar med de allvarligaste problemen. Förra året fick SiS kritik av Riksdagens revisorer för att myndighetsledningen inte tar tillräckligt ansvar för de enskilda institutionernas behandlingsmetoder. Vården bedrivs inte systematiskt utifrån den kunskap som finns om fungerande metoder, ansåg revisorerna.

Men Tore Andreassen tycker ändå att SiS tagit till sig kunskap.

– På flera institutioner använder man till exempel ART, Aggression Replacement Training.

ART-programmet innehåller träning av ilskekontroll och sociala färdigheter samt moralutbildning.

Forskningsöversikten har gjorts på uppdrag av SiS, Centrum för utvärdering av socialt arbete vid Socialstyrelsen (CUS) och norska barn- och familjedepartementet.

Enligt Karin Tengvald vid CUS leder vård av ungdomar i denna grupp, i genomsnitt och i mycket grova drag, till en 10-procentig minskning av problemen. En slutsats av översikten är att siffran borde kunna öka till 25 procent, och till och med upp till 80 procent om alla insatser i vårdkedjan görs rätt.

– Men då krävs en hel karta av åtgärder, säger Karin Tengvald. Den innefattar bland annat effektiva arbetsmetoder, enhetligt arbete bland personal, stöd till närmiljön och eftervård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA