Bisyssla vanlig på domstol

DOMSTOLARNA2012-06-13

Drygt 250 jurister på svenska domstolar har bisysslor som kan skada förtroendet för domstolarna. Det har Riksrevisionen upptäckt vid en genomgång av Bolagsverkets register.

Myndigheten Sveriges Domstolar har bristfälliga rutiner för att förhindra otillåtna bisysslor, slår Riksrevisionen fast i en revisionsrapport. När Riksrevisionen exempelvis undersökte förhållandena vid tre enheter i Domstolsverket hade bara två personer rapporterat en bisyssla och fått den godkänd. Men vid en jämförelse med Bolagsverkets register över uppdrag i företag framkom att ytterligare sju personer hade bisysslor som de inte rapporterat.

Och när revisorerna granskade hela domstolssektorn fann de hela 251 bisysslor som enligt Domstolsverkets egen policy kan anses förtroendeskadliga.

Det förekommer även att lagmän och rådmän åtar sig uppdrag som skiljeman. Trots att de anställda enligt Domstolsverkets regler bör iaktta stor försiktighet med att åta sig skiljenämndsuppdrag har 23 sådana anmälts, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

Revisionens slutsats är att domstolarna måste skapa bättre rutiner och använda dessa. Ett exempel är avsaknaden av en samlad förteckning av vilka som anmält bisysslor och vilka som fått bisysslor godkända. Vissa domstolar har inte ens en samlad förteckning över bisysslor bland den egna personalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av imse (ej verifierad) ons, 06/20/2012 - 14:40
Aj då!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA