Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Björn Elmbrandt: De offras för att blidka marknaden

En grekisk statstjänsteman som haft ungefär 13 500 kronor i månadslön, har fått se den sänkt med motsvarande 1 250 kronor. Många svenska tjänstemän skulle nog sluta prata om gnälliga greker efter en lönesänkning i samma storleksordning, skriver Björn Elmbrandt.

Till de folksagor man kan hittapå internet hör den om att man förr i världen kastade oskulder i vulkaner som var nära ett utbrott, för att blidka gudarna.

Men så rysligt vidskepligt och osannolikt är det inte. För i dag kastas – i vart fall bildlikt – statsanställda som inte gjort något ont ner i vulkanen för att blidka finansmarknadens gudar.

Ilias Vrettakos är vicepresident i ADEDY, ett fackförbund som organiserar statstjänstemän i Grekland och som har sitt kontor på en tvärgata i Aten vid en ortodox 1100-tals­kyrka. Han har ett grånande helskägg, är anhängare av Europatanken, och är därför mest sorgsen över hur unionen hanterat eurokrisen:

»Tyskland och Frankrike har för att skydda sina egna banker tryckt ner länder som Grekland i recession.«

—•l•—

Den senaste bulletinen från Aten talar om att 30 000 statstjänstemän ska sättas i standby-läge under ett år, utan arbete och med 60 procent av sin lön, för att sedan omplaceras eller få sparken. Målet är att 150 000 ska bort.

Detta sker trots att statsanställda redan fått kraftiga lönesänkningar. En grekisk statstjänsteman, säg på skatte­verket, som haft ungefär 13 500 kronor i månadslön, har fått se den sänkt med motsvarande 1 250 kronor.

Motsvarande tjänsteman i Sverige skulle nog sluta säga något om gnälliga greker om han eller hon fick en lönesänkning i samma storleksordning.

Och levnadskostnaderna för en grekisk tjänstemannafamilj ligger inte så långt under den svenska nivån. Till detta kommer alla skattehöjningar, som den grekiska regeringen ålagts av sina vakthundar från EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, IMF.

Men grekerna betalar ju ingen skatt, hör jag någon säga ur den svenska TV-soffans djup. Men det är just precis vad två tredjedelar gör, de som är löntagare och har källskatt som arbetsgivarna drar när lönen betalas ut. Fifflarna finns bland rika och småföretagare.

—•l•—

Grekland är det brutalaste exemplet på vad som sker runt omkring i Europa, att det är de offentliganställda som nästan ensamma får bära hundhuvudet för krisen, trots att ansvaret är delat.

»Vi tror att alla EU-länder kommer att få smaka på samma ekonomiska politik, samma recession. Därför måste vi tillsammans bjuda motstånd mot det som händer, alla i Europa«, säger Ilias Vrettakos.

Vad han talar om är den ekonomiska politik som nobel­pristagaren Paul Krugman brukar kalla confidence fairy, förtroende­sagan. Det vill säga tron på att först om man gör tillräckligt stora nedskärningar av offentliga utgifter, så ska förtroendet för regeringarnas ekonomiska politik åter blomma upp. Med andra ord en variant av myten om oskulderna som slängs i vulkanen.

Björn Elmbrandt är journalist och författare och medverkar som ledarskribent på sajten Dagens Arena. Han mottog 2005
STs arbetslivspris.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.