Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Björn Elmbrandt: De offras för att blidka marknaden

En grekisk statstjänsteman som haft ungefär 13 500 kronor i månadslön, har fått se den sänkt med motsvarande 1 250 kronor. Många svenska tjänstemän skulle nog sluta prata om gnälliga greker efter en lönesänkning i samma storleksordning, skriver Björn Elmbrandt.

Till de folksagor man kan hittapå internet hör den om att man förr i världen kastade oskulder i vulkaner som var nära ett utbrott, för att blidka gudarna.

Men så rysligt vidskepligt och osannolikt är det inte. För i dag kastas – i vart fall bildlikt – statsanställda som inte gjort något ont ner i vulkanen för att blidka finansmarknadens gudar.

Ilias Vrettakos är vicepresident i ADEDY, ett fackförbund som organiserar statstjänstemän i Grekland och som har sitt kontor på en tvärgata i Aten vid en ortodox 1100-tals­kyrka. Han har ett grånande helskägg, är anhängare av Europatanken, och är därför mest sorgsen över hur unionen hanterat eurokrisen:

»Tyskland och Frankrike har för att skydda sina egna banker tryckt ner länder som Grekland i recession.«

—•l•—

Den senaste bulletinen från Aten talar om att 30 000 statstjänstemän ska sättas i standby-läge under ett år, utan arbete och med 60 procent av sin lön, för att sedan omplaceras eller få sparken. Målet är att 150 000 ska bort.

Detta sker trots att statsanställda redan fått kraftiga lönesänkningar. En grekisk statstjänsteman, säg på skatte­verket, som haft ungefär 13 500 kronor i månadslön, har fått se den sänkt med motsvarande 1 250 kronor.

Motsvarande tjänsteman i Sverige skulle nog sluta säga något om gnälliga greker om han eller hon fick en lönesänkning i samma storleksordning.

Och levnadskostnaderna för en grekisk tjänstemannafamilj ligger inte så långt under den svenska nivån. Till detta kommer alla skattehöjningar, som den grekiska regeringen ålagts av sina vakthundar från EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, IMF.

Men grekerna betalar ju ingen skatt, hör jag någon säga ur den svenska TV-soffans djup. Men det är just precis vad två tredjedelar gör, de som är löntagare och har källskatt som arbetsgivarna drar när lönen betalas ut. Fifflarna finns bland rika och småföretagare.

—•l•—

Grekland är det brutalaste exemplet på vad som sker runt omkring i Europa, att det är de offentliganställda som nästan ensamma får bära hundhuvudet för krisen, trots att ansvaret är delat.

»Vi tror att alla EU-länder kommer att få smaka på samma ekonomiska politik, samma recession. Därför måste vi tillsammans bjuda motstånd mot det som händer, alla i Europa«, säger Ilias Vrettakos.

Vad han talar om är den ekonomiska politik som nobel­pristagaren Paul Krugman brukar kalla confidence fairy, förtroende­sagan. Det vill säga tron på att först om man gör tillräckligt stora nedskärningar av offentliga utgifter, så ska förtroendet för regeringarnas ekonomiska politik åter blomma upp. Med andra ord en variant av myten om oskulderna som slängs i vulkanen.

Björn Elmbrandt är journalist och författare och medverkar som ledarskribent på sajten Dagens Arena. Han mottog 2005
STs arbetslivspris.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.