Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Böcker man kan dröja kvar vid

Höst blir vinter och det blir långsamt mörkare, långsamt kallare. Nu är bokens bästa tid och plädens och sköna fåtöljens. Lugnet lägger sig och det finns plats för den där känsligheten i läsningen som gör att man ibland måste blinka bort tårar. Så är det för mig.
Domaren Bild:Brombergs.
Minnet av livet.Bild:Ellerströms
Ett förbud mot mordBild:Modernista.
  • Domaren av Ian McEwan är en pärla. Romanen rör sig mycket tydligt i två parallella plan, det som sker inom och utom hemmets fyra väggar.  Domaren Fiona May har hamnat i en äktenskaplig kris, ett läge som kan sluta hur som helst. Men hon har även fått ett fall som för alltid kommer att förändra hela hennes liv. Som en drottning i ett schackspel rör hon sig bestämt åt ett visst håll, tills hon stöter på motstånd. Ian McEwan kan beskriva det där mänskliga så som man aldrig förr sett det beskrivet. Det handlar om de små tecknen, nyanserna i det mest vardagliga. Medan jag läser känner jag att jag missar något, att jag bör dröja kvar, läsa om. Det är ett bra betyg. (Brombergs, översättning av Niclas Hval
  • Minnet av livet av Elizabeth Bishop rör sig i geografin. Jag blir påmind om hur mycket jag tycker om ord som flod, bergssluttning, älv, vatten­bryn och klippa. Landskapet befolkar sig självt i dessa dikter, ett och annat djur eller en fiskargubbe finns där, men ofta får lövverket, himlen och vattnet stå till tjänst och bära fram det som ska uppfattas. Om man läser Lars Göran Svenssons efterord där författaren introduceras, så förstår man att kartan kan berätta precis hur mycket som helst.  Men så plötsligt, när man vant sig vid att läsa av de tomma platserna i Kanada, USA och Brasilien så öppnar författaren munnen på vid gavel och gastar, jublar, viskar om olika människor, som den sorgsna sömmerskan, mormor vid präktiga gjutjärnsspisen, en älskad väninna som manas fram, flygande i luften »till ljudet av snabba virvlar från tusentals små blåa trummor.« Jag hittar mer och mer, allt från små violer till mycket stor sorg. Ännu en bok att dröja kvar vid och läsa om. (Ellerströms, urval och översättning Lars-Håkan Svensson
  • Ett förbud mot mord av Louise Penny är en deckare i min smak. Jag vill gärna ha det precis så här, en trivsam kriminalinspektör som talar franska, en exklusiv miljö på ett hotell i Kanada, många lik i garderoberna, konflikter både bland gästerna och bland personalen i köket, gammaldags rosor i vaserna på de dukade borden med linneservetter. Låt blodet flöda! (Modernista, översättning Charlotte Hjulström)
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.