Borja satsar på politik

COLOMBIA2003-12-10

Stödd på kryckor efter ett attentat gör den colombianske fackledaren Wilson Borja en rundresa i EU. Siktet är inställt på den politiska makten i Colombia.

Wilson Borja är ordförande i STs colombianska systerorganisation och besökte nyligen Sverige och ST. Besöket var en del i en rundtur till flera EU-länder, på inbjudan av vänstergruppen i Europaparlamentet där det svenska vänsterpartiet ingår.

Själv kan Borja också titulera sig parlamentsledamot. I mars blev han tillsammans med två partikamrater invald för vänsteralliansen, FSP, i det colombianska parlamentet.
Valet innebar en stor tillbakagång för de traditionella partierna.

– Det var överraskande, säger Wilson Borja. Facken hade inte så stora förväntningar, men de oberoende partierna gick fram.

I slutet av maj hålls presidentval i Colombia. Om ingen av kandidaterna får tillräckligt stöd blir det en andra omgång i juni. En av kandidaterna är Luis Eduardo Garzon, tidigare ordförande i den fackliga centralorganisationen CUT. Han stöds av de fackliga centralorganisationerna i landet, och Wilson Borja tror att Garzon, ”Lucho”, kan gå vidare till den andra omgången. Enligt opinionsmätningar har han stöd av cirka 15 procent av väljarna.

– Om vi och högern går vidare till andra omgången kommer många senatorer gå över till Garzon, bedömer Borja.

Men presidentvalskampanjen kan också innebära ännu en upptrappning av det politiska våldet i landet. Efter sammanbrottet i februari av fredssamtalen mellan regeringen och gerillan har de militära striderna intensifierats. Colombias ärkebiskop Isaias Duarte mördades i mars, liksom senatorn Martha Catalina Daniels. En av presidentkandidaterna, Ingrid Betancourt, är kidnappad sedan februari.

Wilson Borja är fortfarande märkt av de skottskador han åsamkades vid ett attentat för över ett år sedan. Han tar sig fram på kryckor och ena benet är gipsat. Nu har en löjtnant vittnat om att en hög militär befälhavare kände till attentatsplanerna.

– Han kanske inte blir dömd, men det är i alla fall en framgång att namnet är släppt, menar Borja.

Nyligen fick han information om ett nytt dödshot. Men Wilson Borja är långtifrån uppgiven. Han har lätt till skratt och tycks entusiastisk inför kommande politiska strider. Överst på dagordningen står förhandlingar för fred.

– Men det ska vara fred med social rättvisa. President Pastrana har aldrig tagit upp något förslag som skulle kunna lösa orsaken till kriget.

Statstjänstemannen skrev om attentatet mot Wilson Borja i nummer 2/01.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA