Bortom bonusarna

LEDARE2009-03-10

Bonussystem har många nackdelar. Men debatten om bonusar till toppchefer skymmer lätt den viktiga frågan hur staten ska attrahera goda ledare och ge dem möjlighet att göra ett bra jobb.

Samtidigt som IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om möjligheten att minska arbetstiden och därmed lönen, planerade Volvo att höja taket för de högsta chefernas bonus. Protesterna blev högljudda. Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade förslaget »stötande«. Till slut tvingades Volvoledningen backa.

Regeringen har fler bonuskritiker. Finansminister Anders Borg har riktat hård kritik mot lönesystemen inom bank- och finansbranschen.

Därför blev det också genant för honom när SVTs Uppdrag Granskning kunde visa att också statliga bolag betalat ut rejäla bonusar till sina höga chefer – och att Reinfeldt och Borg öppnat för att göra dem ännu större.
I höstas infördes nämligen nya riktlinjer för de statliga bolagen, där man lättar på de tidigare begränsningarna.

Nu skyndar sig alla politiker att ta avstånd från bonusar i staten. »Vi behöver se över regelverket« säger Anders Borg. På nytt, alltså.

Socialdemokraternas Thomas Östros vill ha ett totalstopp. Trots att det även under den socialdemokratiska regeringen var okej med bonus i de statliga bolagen.

Kontrasten mellan upprördheten och den verkliga politiken talar sitt tydliga språk. Frågan om ersättningar till chefer inom den statliga sektorn lånar sig lätt åt populistiska utspel. Oavsett om det handlar om systemens utformning eller summornas storlek.

»Det är klart att vi ska ha kompetenta chefer och de ska ha bra betalt, men jag tycker att det är för höga nivåer«, sade exempelvis Centerledaren Maud Olofsson till ST Press inför valet 2006. Nu är hon näringsminister, men några stora lönesänkningar har hon inte slagit till med.

Och kanske är det inte så lätt att ge sig på ersättningarna. Staten konkurrerar om arbetskraften på en öppen marknad. När konjunkturens hjul snurrar fort är dragkampen om skickliga ledare stor och storföretagen lockar dem man vill ha med både hög grundlön och frikostiga tillägg.

Men just bonusarna har ett stort problem: systemen är ofta så illa konstruerade att de inte, som tänkt, stimulerar till bästa möjliga resultat. I stället belönar de en skadlig kortsiktighet. Som Anders Borg själv konstaterat leder de till ett ökat risktagande.

När bonuskarusellen nu tack och lov bromsar in, finns många lärdomar att dra av erfarenheterna. Låt oss hoppas att politikerna håller dem i minnet när hjulen börjar snurra snabbare igen.

Det vore också synd om diskussionen kring villkor och ersättningar i staten stannade vid frågan om bonus till de högsta cheferna. För frågan om kompetent ledarskap är större än så. Som ST visat vill många av statens chefer – på alla nivåer – söka sig bort. Säkerligen skulle de flesta av dem gärna få mer i plånboken, men minst lika viktigt är att arbetsvillkoren blir bättre. Åtskilliga önskar sig kortare arbetstid och större möjlighet att arbeta hemifrån.

Effektiva organisationer kräver ett gott ledarskap. Staten måste kunna locka duktiga chefer och ge dem förutsättningar att göra ett så bra arbete som möjligt. Bonusar är inte ett särskilt bra verktyg för det. Just därför krävs det att politikerna förmår att tänka bortom de utspel opinionen kräver i dag – och formulera en arbetsgivarpolitik för framtiden.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA