Annons:
Bild:Mostphotos
Headset
Fördjupning
AVFatima Grönblad0 kommentarerTyck till!

Bra lurar gör jobbet lättare

Nätta proppar att stoppa in i öronen eller heltäckande lurar, trådlöst eller med sladd, med eller utan brusreducering. Det finns en rad headset att välja på, såväl för den som sitter i telefon många timmar i sträck som för den som växlar med andra arbetsuppgifter.

Den klassiska telefonluren syns alltmer sällan på svenska arbetsplatser. Numera sker de flesta samtal genom olika former av headset. Det gör händerna fria. Är headsetet trådlöst går det även att vandra runt trots att samtalet sker via fast telefon eller dator.

Gert Söderman är med i en teknikgrupp på Skatteverket som regelbundet kollar av utbudet och testar nya modeller för att avgöra vilka headset myndigheten ska köpa in. Just nu kan Skatteverkets anställda välja mellan 14 varianter, beroende på vilka behov de har. Det finns trådade och trådlösa headset, för ett öra eller båda öronen, med och utan brus­reducering.

Något alla Skatteverkets headset har gemensamt är att de har en mikrofo­n­arm som går ned framför munnen. Det ger bättre ljudkvalitet än små headset som bara hakas fast på örat, enligt Gert Söderman. De flesta har också aktiv brusreducering på mikrofonen för att samtalet ska höras bra hos båda parter.

– Skatteverkets kunder kommer från hela Sverige och nästan alla länder, så vi vill undvika språkförbistring. Hör man bra så förstår man också varandra bättre. Och när man slipper upprepa sig blir samtalen kortare och effektivare. 

3 saker att tänka på när du ska välja headset
  • Sitter du på en och samma plats eller går du runt på kontoret? Det påverkar om du ska ha trådlöst eller trådat headset. Fördelen med trådlöst är att du slipper en sladd som hänger ned på tangent­bordet eller trasslar in sig i kläderna. Nackdelen är att du behöver ladda headsetet då och då.
  • Hur är ljudmiljön där du arbetar? Om du sitter i ett öppet landskap nära kolleger som pratar i telefon eller med varandra kan du behöva brus­reducering på mikrofonen och kanske även på hörlurarna.
  • Vill du höra samtalet i ett öra eller i båda öronen? Om du samtidigt vill ha koll på vad som pågår runt omkring dig lämpar sig headset för ett öra bäst. Vill du fokusera helt på samtalet och filtrera bort bakgrundsljud passar två lurar bättre.
Så funkar aktiv brusreducering

Grunden i tekniken för aktiv brus­reducering för hörlurar är att bakgrundsljudet i den egna miljön fångas upp av mikrofoner och analyseras. Sedan skickar headsetet ut en spegelvänd version av bakgrunds­ljudet, vilket släcker ut bruset. Brusreduceringen för mikrofoner fungerar lite annorlunda. Där jämförs ljudet från omgivningen med ljudet från din röst, varefter bakgrundsljudet dras bort och bara rösten blir kvar.

Vad tycker du om att använda headset?
  • Maria Haapa­lainen, hand­läggare på kundservice, CSN i Kiruna:

–  När vi fick nya lurar med brusreducering för ett par år sedan var det lite burkkänsla i början, men sen vande jag mig. Det är lättare att fokusera när man inte hör allt surr, man hamnar som i sin egen bubbla. Ibland tar jag på mig headsetet när jag behöver tänka utan att bli störd.

  • Leif Pedersen, livsmedelskont­rollant, Livsmedelsverket i Kristianstad:

–  Det är jätte­bra att man kan göra två saker på samma gång. Jag kan stå i en slakthall och besiktiga gris­kroppar som åker förbi samtidigt som jag ger fackliga råd på telefon. Jag är ledamot i sektionsstyrelsen för ST och mitt namn står i jobb­annonserna, så folk måste kunna kontakta mig även om jag står mitt i slakteriet.

  • Cristina Rydström, handl­äggare på kundservice, Kronofogden i Sundbyberg:

–  Jag skulle inte kunna vara utan. Man måste ha båda händerna fria för att göra tjänsteanteckningar och flytta runt mellan olika system. Jag använder trådlöst headset, men brukar ändå vara vid min plats, det skulle inte bli någon bra ljudmiljö om folk gick runt och pratade. Men jag sitter inte still, jag har både pilatesboll och balansbräda.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetDet mesta talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.