Brist i rutiner bakom dödsmisshandel

KRIMINALVÅRD2011-11-16

Rutinerna på Kriminalvårdens häkte i Huddinge var bristfälliga och inte tillräckligt säkrade. Det visar myndighetens egen utredning av dödsmisshandeln av en vårdare förra månaden.

Förutom bristfälliga rutiner var instruktionerna vid häktet i Huddinge inte uppdaterade. Det resulterade i att enskilda misstag fick ödesdigra konsekvenser, konstaterar Kriminalvårdens i sin utredning av dödsmisshandeln på häktet.

”Det har varit ett omfattande och inte helt lätt arbete att genomföra utredningen”, skriver Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson i ett pressmeddelande.

Att händelsen kunde inträffa beror ytterst på att rutinerna för att sprida riskbedömningar, identifierade högriskklienter, inte varit tillräckliga och att sådana klienter inte fått den bevakning som fordras. Den aktuelle intagne skulle ha mötts av minst två vårdare var han än rörde sig över häktet och så har inte varit fallet, sannolikt inte bara vid det här tillfället, skriver Kriminalvården i sin utredning.

”Över huvudtaget verkar det finnas brister i kompetensutveckling, säkerhetssamtal och övningar inom säkerhetsområdet enligt givna uppdrag”, skriver generaldirektör Inga Mellgren i utredningen.

Det yttersta ansvaret för dessa brister ligger på kriminalvårdschefen, konstaterar hon också. Kritik riktas också mot den säkerhetsansvarige kriminalvårdsinspektören vid häktet. Häktets kriminalvårdschef har alltså enligt utredningen huvudansvaret för de brister som pekas ut. Som en följd av utredningen lämnade kriminalvårdschefen sin tjänst redan under gårdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA